12.03.2021, 18:27

Третя хвиля COVID-19 в Україні: чи чекати локдауну та якими є перспективи вакцинації

карантин

Ситуація з COVID-19 в Україні стає все більш напруженою. Кожен день кількість нових пацієнтів зростає, незважаючи на те, що кампанія з вакцинації стартувала.

Час Пік розповість про те, наскільки реальне введення в Україні ще одного локдауну та які перспективи подальшої вакцинації населення.

За весь час пандемії COVID-19 в країні зафіксовано вже близько півтора мільйонів випадків захворювання. І в останні дні негативна динаміка продовжує посилюватися.

Як йдуть справи з COVID-19 в Україні?

Перше щеплення від COVID-19 в Україні зробили 24 лютого. Сьогодні, 12 березня, встановлено рекорд за кількістю нових пацієнтів за добу з початку вакцинації та початку 2021 року: за даними МОЗ, було виявлено 12 946 нових випадків.

Найбільш несприятлива картина за добу вималювалася в Житомирській (1310 нових випадків), Вінницькій (940), Одеській (757), Львівській (704), Київській (697) областях та місті Київ (896).

Луганська область також почала повертатися до минулорічних показників. Тут за добу виявили 111 нових випадків, шестеро людей померли.

Які прогнози дають дослідники?

У ]]>Національній академії наук України]]> вважають, що в найближчі два тижні (11-24 березня) епідемія буде розвиватися наступним чином:

  • близько 8300 нових випадків за добу до 17 березня (в варіації від 7 до 10 тисяч випадків),
  • близько 9916 нових випадків за добу до 24 березня (варіація від 6 до 15 тисяч випадків).

Разом з тим, дослідник Інституту біохімії ім. Палладіна НАН України Володимир Галицький вважає, що весняна хвиля COVID-19 буде значно стрімкішою та важчою, ніж осіння. Зокрема, мається на увазі кількість важких і летальних випадків.

Весняна хвиля епідемії може тривати, на його думку, до середини травня, а пік припаде на початок квітня. Галицький не виключає, що в цей період кількість випадків за добу може досягти 40 тисяч.

Чи буде локдаун?

Невтішні динаміка та прогнози наштовхують на думки про те, чи не введуть в Україні знову жорсткий карантин.

11 березня, відповідаючи на питання про те, чи варто готуватися до локдауну, головний санітарний лікар України Віктор Ляшко в ефірі "ТСН" однозначної відповіді не дав. Однак розповів, що потрібно робити, щоб посилення карантинних обмежень не відбулося.

"До чого готуватися. Щоб не доводилося готуватися, потрібно дотримуватися протиепідемічних норм, які чітко встановлені постановою Кабінету міністрів України про карантин. Сьогодні у нас чотири області, які віднесені до "червоного" рівня епідемічної небезпеки. Там карантин повинен бути жорсткіше. Такий, наприклад, як був під час зимового карантину. Не повинні працювати заклади громадського харчування, місця масового скупчення. Це дозволить запобігти поширенню коронавірусної хвороби і стримати будь-яку мутацію, будь-якого штаму коронавірусу і запобігти введення жорсткого локдауну на території всієї країни. Коли ми вводили карантин зимовий, ми говорили, він потрібен для того, щоб спокійно пройти зростання захворюваності, яка прогнозується на середину-кінець лютого. Це ми бачимо сьогодні, що зростання відбулося, наші прогнози, на жаль, також виправдалися. Хотілося б, щоб цього зростання не було. Але що буде далі? Далі буде, потенційно ми розраховуємо, на зменшення кількості випадків, але є кілька змінних, які можуть вплинути на цей процес. Ці змінні стосуються самого вірусу", - повідомив Ляшко.

Чіткішу відповідь дав у Facebook керівник Центру економіки охорони здоров'я Київської школи економіки (KSE) Юрій Ганіченко. За його словами, мови про загальнонаціональний локдаун поки не йде.

"Щоб відповісти на питання, чи очікувати найближчим часом загальнонаціонального локдауну, потрібно подивитися, звідки приходять пацієнти, в яких регіонах найвища концентрація пацієнтів, чи є зростання по всій країні чи ні", - зазначив він.

Як проходить вакцинація?

Як повідомили в МОЗ, на сьогоднішній день (з початку вакцинації) щеплення від COVID-19 отримали 38 237 осіб. Тільки за 11 березня вакцинували 8 859 осіб, а в лист очікування вакцинації від COVID-19 записалися 230 315 осіб.

Чи будуть нові поставки вакцин?

До кінця березня в Україну повинні поставити ще півтора мільйона доз вакцини Oxford/AstraZeneca (Covishield). Про це 10 березня на брифінгу заявив Міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

"До кінця березня повинні надійти ще 1,5 млн доз вакцини", - сказав він.

Препарат за бюджетні гроші закупило агентство Crown Agents. Степанов не виключив, що з поставками можуть виникнути затримки. Разом з тим, за його словами, до кінця другого кварталу поточного року очікується також поставка до 3,8 млн доз вакцини Covishield, виробленої в Південній Кореї.

Плюс до всього, Україна повинна буде отримати також 117 тисяч доз препарату Pfizer від COVAX.

У свою чергу, головний санітарний лікар Ляшко запевнив, що до кінця поточного року щеплення зможуть отримати всі бажаючі українці.

"Я прорахував і кажу вам офіційно, зараз: у 2021 році ми провакцинуємо всіх, у кого є бажання. Двома дозами. Головне, щоб не було ніяких зривів, глобальних катаклізмів у поставках вакцин. За місяць можна робити п'ять мільйонів, є каскадний метод", - заявив він в ефірі "Україна 24".

Таким чином, як вважає Ляшко, вакцинація йде за планом, а чи буде посилено карантин - залежить від подальшої епідеміологічної ситуації, яка, за прогнозами, ризикує не стабілізуватися найближчим часом.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк