25.03.2021, 08:56

СБУ викрила "ПВК": серед організаторів "засвітилися" екс-депутат Семенченко та "таємний агент НАБУ" Шевченко

СБУ разоблачила "ЧВК"

СБУ заявила про викриття та припинення діяльності воєнізованого збройного формування, так званої "приватної військової компанії". Діяльність "ПВК" була спрямована на підготовку до вчинення тяжких злочинів, в т.ч. проти основ нацбезпеки. За даними слідства, організаторами такої діяльності були екс-нардеп Семен Семенченко та Євген Шевченко, відомий широкій публіці, як "позаштатний агент НАБУ".

За даними СБУ, до складу компанії входило понад 150 осіб, а сама організація діяла під прикриттям охоронних фірм та громадських організацій. Про це 24 березня повідомили у прес-центрі СБУ, передає Час Пік.

Контроль та координацію діяльності злочинної організації здійснювали 15 громадян України. Вони, зокрема, займалися вербуванням, віддаючи перевагу колишнім військовим та правоохоронцям з досвідом участі у бойових діях.

Підготовка членів "ПВК" проходила на спеціально облаштованій тренувальній базі у Київській області. Частина членів військової компанії навчалася в центрах підготовки за кордоном.

"За даними слідства Головного управління СБУ в м. Києві та Київській області, організаторами такої діяльності були колишній народний депутат України Семен Семенченко та Євген Шевченко, відомий широкому загалу, як "позаштатний агент НАБУ".

Окрім цього, за версією слідства, Семен Семенченко та Євген Шевченко є можливими організаторами та учасниками протиправної схеми із ввезення поза митним контролем військових запчастин і товарів подвійного призначення з Російської Федерації, які згодом продавали державним підприємствам оборонної сфери за завищеними цінами", - повідомили в СБУ.

Організаторам "ПВК" повідомлено про підозру за статтею 260 Кримінального кодексу України. Вирішується питання про обрання запобіжних заходів.

Співробітники СБУ провели близько 80 обшуків за адресами офісного приміщення, місць проживання, тимчасового перебування та тренування фігурантів справи у столиці, Київській та Донецькій областях.

Було вилучено:

  • майже 5,5 тисяч набоїв різного калібру;
  • 7 реактивних протитанкових гранат РПГ-26;
  • 4 підствольних гранатомети;
  • ручний кулемет Калашнікова;
  • 2 автоматичні гвинтівки;
  • 3 пістолети та 3 автомати Калашнікова АКС та АКС-74;
  • 7 помпових рушниць;
  • 38 гранатометних пострілів ВОГ-25, 21 гранату (зокрема, Ф-1 та РГД-5);
  • 16 запалів УЗРГМ та 6 тротилових шашок, пластид;
  • пристрій для забезпечення конфіденційних перемовин;
  • фінансова документація та чорнові записи щодо організаційної структури збройного формування;
  • особові справи учасників.

Документування протиправної діяльності проводилося СБУ під процесуальним керівництвом офісу Генерального Прокурора.

У ряді ЗМІ з'явилася інформація про затримання Семенченка та Шевченка. Однак, в СБУ не підтвердили цю інформацію. Про затримання з мережі також повідомили політтехнолог Тарас Березовець, політологи Віктор Таран, Олена Яхно та інші.

СБУ СБУ

"Станом на зараз ніхто не затриманий. Семенченко та Шевченко вручені підозри", – заявив прес-секретар СБУ Артем Дехтяренко у коментарі виданню "ГОРДОН".

Колишній генпрокурор України та екс-міністр внутрішніх справ Юрій Луценко прокоментував звинувачення СБУ екс-нардепа Семенченка у створенні незаконних збройних формувань.

"Семенченко пройшов шлях від підозрюваного у вбивстві в Севастополі ( до війни), відомого командира добровольців до піар-афериста, організатора злощасної блокади українського вугілля, активіста міхомайдану і аж до створення незаконного збройного угрупування. 

Ідіоти не переводяться, вони вдосконалюються", - написав Луценко на своїй сторінці в Facebook.

СБУ Луценко

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк