31.03.2021, 13:46

З 23 серпня паспорт в "Дії" стане повним аналогом паперового: в яких випадках його можна використовувати

Ольга Романец | Всі новини автора
паспорт

З 23 серпня біометричний паспорт та ID-картка в "Дії" на законодавчому рівні стануть повним аналогом паперового та пластикового. Українцям достатньо буде мати з собою телефон з цифровим паспортом для будь-якої ситуації, яка вимагає паспорта.

Верховна Рада у другому читанні прийняла законопроект № 4355 "Про Єдиний державний демографічний реєстр і документи, які підтверджують громадянство України, засвідчують особу або її спеціальний статус", передає Час Пік.

Мінцифра запустила цифрові паспорти в мобільному додатку "Дія" в квітні минулого року. Зараз ними можуть користуватися близько 20 млн українців - понад 5,5 млн з них мають ID-карту і ще 18 млн є власниками закордонних біометричних паспортів.

Зазначається, що законопроект забезпечить можливість використання електронних документів у мобільному додатку на рівні зі звичайними паспортами.

Цифрові паспорти буде можливо пред'являти на території України для посвідчення особи та підтвердження громадянства, крім випадків перетину державного кордону. Також схвалений законопроект визначає термінологію, зокрема, застосування е-паспортів.

Цифрові паспорти приймають в ЦНАП для надання державних послуг, державних установах і судах. Цифрові паспорти можна використовувати для отримання відправлень на пошті, для підтвердження віку в супермаркетах, в банках - для підтвердження особи і здійснення касових операцій, а також для відкриття банківського рахунку онлайн. З цифровими паспортами також можна подорожувати Україною літаком і поїздом, заселятися в готель тощо.

У вересні 2021 року Україна почне входження в режим "без паперу" - державні органи не матимуть права вимагати паперові документи, якщо необхідна інформація вже є в реєстрах.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк