01.04.2021, 18:43

Перерахунок пенсій, інші тарифи та медичні нововведення: що зміниться в Україні з початку квітня

тарифы на газ

З 1 квітня в Україні відбудеться низка змін у різних сферах. Зокрема, зміняться тарифи на комунальні послуги, буде проведений перерахунок пенсій та підвищений пенсійний вік, а також нововведення торкнуться надання деяких медичних послуг.

Час Пік детально розповість про найважливіші зміни, які не можна пропустити.

Підвищення пенсійного віку

З 1 квітня пенсійний вік для жінок збільшиться з 59,5 років до 60. Як пояснили в ПФУ, будуть йти на пенсію в 60 років ті жінки, які народилися після 1 квітня 1961 року.

Щоб отримати пенсію за віком, людина повинна мати страховий стаж не менше 28 років. Якщо його немає, то мінімальний вік для виходу на пенсію в 2021 році складе 63 роки.

Це останній етап підвищення пенсійного віку, який передбачався законом "Про обов'язкове загальнодержавне пенсійне страхування".

Таким чином, право на отримання пенсії у віці 59 років 6 місяців мають жінки, які народилися з 1 жовтня 1960 року по 31 березня 1961 року. У 60 років на пенсію виходитимуть жінки, які народилися після 1 квітня 1961 року.

Крім того, пенсійною реформою 2017 року було передбачено поступове підвищення страхового стажу, необхідного для отримання пенсії за віком.

Починаючи з 2018 року вимога до стажу підвищується на 12 місяців, поки в 2028 році він не досягне 35 років. Зараз право на пенсію в 60 років мають українці зі стажем 28 років. Для тих, у кого немає такого стажу, передбачений вихід на пенсію в 63 роки.

Перерахунок пенсій

Крім того, з 1 квітня в Україні буде проведено перерахунок пенсійних виплат працюючим пенсіонерам, що передбачено також законом "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

Відповідно до закону, перерахунок буде проведено тим, кому пенсія була призначена або перерахована два роки тому, тобто до 1 квітня 2019 року. Цей термін не залежить від перерв в роботі. Перерахунок пенсії проводиться із заробітної плати (доходу), виходячи з якої розрахована пенсія.

Збільшення пенсії визначається індивідуально для кожного пенсіонера.

За даними Держстату, сьогодні в Україні 2,7 млн працюючих пенсіонерів. З них вийшли на пенсію протягом двох останніх років близько 700 тисяч. Таким чином, перерахунок буде проведено приблизно для 2 млн пенсіонерів.

Частина працюючих пенсіонерів вже з наступного місяця отримає надбавку в розмірі близько 2%.

Перерахунок буде проведений автоматично, тому необхідності звертатися до органів ПФУ немає.

Підвищення тарифів "Укрпошти" на доставку пенсій та інших виплат

Кабінет міністрів України встановив нові тарифи на оплату послуг "Укрпошти", які пов'язані з виплатою та доставкою пенсій та грошової допомоги населенню в готівковій формі.

Як повідомила прес-служба Міністерства інфраструктури, нові тарифи діятимуть з 1 квітня 2021 року. Підвищення складе:

  • у місті з 1,15% до 1,3% від суми виплати,
  • у селі та селищах міського типу з 2,3% до 2,65%.

Глава відомства Владислав Криклій пояснив, що діючі тарифи, затверджені в 2019 році, вже не покривають витрат компанії.

Разом з тим, він зазначив, що "Укрпошта" і надалі буде оперативно доставляти виплати додому, незважаючи на карантин.

"В умовах карантину "Укрпошта" продовжує забезпечувати українців своєчасною доставкою пенсій, а також ліків, продуктів харчування та інших замовлень. І надалі буде це робити. Уряд знайшов компромісне рішення, яке дозволить це забезпечити", - заявив Криклій.

Що буде з тарифами на комунальні послуги?

Тариф на електроенергію в квітні залишиться незмінним і складе 1 грн 68 коп.за кВт-год. Однак тарифи на газ будуть іншими, оскільки з 1 квітня постачальники газу знову отримали можливість їх формувати. Варто відзначити, що деякі постачальники вирішили не підвищувати вартість газу.

Однак частина постачальників вирішила "відігратися". Так, наприклад, ціна на газ від ТОВ "АзовГаз" складе в квітні 8,85 грн/куб.

Більш детально з новими тарифами можна ознайомитися в таблиці.

Зміни у сфері медицини

Згідно з постановою Кабінету міністрів №133, тариф на надання медичної допомоги при пологах з 1 квітня 2021 року зросте на 2 тисячі гривень. Таким чином, він складе 10 382 гривень. Ці гроші лікарням виплачує держава.

Самим пацієнтам нічого платити не потрібно - пологи в державних медустановах України для них безкоштовні.

У той же час лікарні, які надають допомогу новонародженим, будуть отримувати різні підвищувальні коефіцієнти. Зокрема, тариф зросте до 113 725 грн для недоношених дітей з вагою до 1,5 кг, а для немовлят вагою понад 1,5 кг складе 25 115 грн.

Також передбачений окремий пакет на ведення вагітності в амбулаторних умовах. Для цього НСЗУ та лікарні укладуть нові контракти.

Завдяки цьому породіллі зможуть безкоштовно пройти всі спостереження вагітності - від постановки на облік до розробки індивідуального плану ведення вагітності та його виконання. Також можна буде здати лабораторні аналізи і зробити обстеження.

Крім того, з 1 квітня стартує нова Програма медичних гарантій, яка, за заявою НСЗУ, покликана зробити медицину доступною для кожного українця. Зокрема, в межах пакетів стаціонарної допомоги пацієнт отримує право на перелік безкоштовних послуг:

  • інструментальні та лабораторні обстеження, включаючи патоморфологічні;
  • забезпечення знеболювання та медикаментозної терапії;
  • цілодобовий лікарський і медсестринський догляд;
  • лікарські засоби з Національного переліку основних лікарських засобів та витратні матеріали;
  • харчування в стаціонарних умовах.

Крім того, в програму включена вакцинація проти COVID-19. Більш детально ознайомитися з переліком послуг можна ]]>тут.]]>

Весняний призов

З 1 квітня в Україні починається черговий призов на військову службу, який триватиме три місяці. Очікується, що лави української армії поповнять 14,2 тисячі "строковиків":

  • ЗСУ - 6500 осіб;
  • Державна спеціальна служба транспорту - 600 осіб;
  • Національна гвардія - 4646 осіб,
  • Держприкордонслужба - 2500 осіб.

Отримання водійських посвідчень за новими правилами

У квітні (з 6 числа) майбутні водії почнуть складати іспити на отримання водійських посвідчень за новими правилами. Серед нововведень, зокрема, нові екзаменаційні квитки. Всі зміни будуть також внесені в онлайн-тренажер для перевірки знань з ПДР. 

Оновлена теоретична частина іспиту містить ряд нових та цікавих дорожніх ситуацій, з якими часто стикаються водії, і це допоможе новачкам оперативно приймати правильні рішення за кермом авто.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк