03.04.2021, 11:32

В Україні вводять нові багатотисячні штрафи за ухилення від призову

штрафы за уклонение от призыва

Верховна Рада України прийняла закон про реформу військкоматів, оперативний призов резервістів при загостренні та збільшення штрафів за ухилення від призову.

Законопроєкт №3553 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань виконання військового обов'язку та ведення військового обліку" ]]>прийнято]]> Верховною Радою 30 березня у другому читанні та в цілому. Закон підтримало 256 народних депутатів, повідомляє Час Пік.

Законопроєкт вводить новий вид військової служби - служба за призовом з числа резервістів в особливий період. Він передбачає призов оперативного резерву з тих, кто відслужив та має бойовий досвід, без оголошення мобілізації. Такий варіант призову не потребуватиме затвердження парламентом.

Згідно з документом, військові комісаріати перейменовують в "Територіальні центри комплектування та соціальної підтримки". Також законопроект має удосконалити порядок обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів.

Пропонується також внести ряд змін до КЗпП:

  • військово-обліковий документ стане обов'язковим при працевлаштуванні;
  • колишні військовослужбовці отримають переважне право на залишення на роботі при скороченні;
  • на працівників призваних на військову службу з числа резервістів в особливий період поширюватимуться гарантії щодо збереження місця роботи, посади та середнього заробітку.

Які штрафи загрожують українцям:

  • за порушення правил військового обліку - 510-850 грн;
  • за повторне порушення протягом року - 850-1700 грн, та можуть зобов'язати протягом 2-х років виконувати виправні роботи;
  • за псування або недбале зберігання військово-облікових документів, яке спричинило їх втрату - 510-850 грн, а в особливий період - 850-1700 грн;
  • ухилення резервіста від військового обліку - 5100-8500 грн або виправні роботи строком до 2-х років;
  • ухилення від навчальних (спеціальних) зборів - 8500-11 900 грн або виправні роботи строком до 2-х років;
  • за порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію штраф для громадян - 1700-3400 грн, для посадових осіб - 3400-5100 грн;
  • за порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію в особливий період на посадові особи - від 5100 до 8500 грн.

Посилюється також кримінальна відповідальність.

Ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за призовом осіб з числа резервістів в особливий період - карається позбавленням волі на строк від трьох до п'яти років.

Читайте також: В Україні ліквідують військкомати та введуть електронний військовий квиток

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк