24.04.2021, 07:42

В Україні виплатять компенсацію у разі смерті внаслідок вакцинації від COVID-19

компенсация в случае смерти вследствие вакцинации от COVID-19

В Україні у разі смерті пацієнта внаслідок вакцинації від COVID-19 держава зобов'язується виплатити членам сім'ї померлого компенсацію в розмірі близько 1,7 млн гривень.

Відповідну постанову Кабінету Міністрів від 31 березня №371 "Деякі питання державної компенсації шкоди, пов’язаної з ускладненнями, що можуть виникнути після вакцинації від гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2" ]]>оприлюднено]]> на офіційному урядовому порталі, повідомляє Час Пік.

Членам сім'ї, батькам, утриманцям померлого внаслідок вакцинації від коронавірусу виплатять компенсацію в 750-кратному розмірі прожиткового мінімуму. Станом на 1 січня розмір прожиткового мінімуму становить 2270 грн, тому члени сім'ї отримають понад 1,7 млн гривень.

Також передбачено виплати тим українцям, у кого виникли ускладнення після вакцинації:

  • у 400-кратному розмірі прожиткового мінімуму (908 тис.) для осіб з інвалідністю I групи;
  • у 350-кратному розмірі (794,5 тис.) для осіб з інвалідністю II групи;
  • у 300-кратному розмірі (681 тис.) для осіб з інвалідністю III групи.

Причинний зв'язок інвалідності з ускладненнями, що виникли після вакцинації, встановлюватимуть на підставі протоколу розслідування, проведеного групою оперативного реагування на несприятливі події після імунізації.

Відзначається, що в разі отримання виплати на компенсацію шкоди, пов'язаної з ускладненнями, які можуть виникнути після вакцинації, за процедурою ВООЗ в рамках глобальної ініціативи COVAX, виплати держкомпенсації не здійснюються.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк