07.05.2021, 07:18

"Ми відповімо": Блінкен пояснив, що загрожує Росії в разі нападу на Україну

Энтони Блинкен

Сполучені Штати вважають, що Росія не вдаватиметься до повномасштабного нападу на Україну. Інакше Російська Федерація "без наслідків не залишиться".

Агресивні дії Москви матимуть наслідки. Про це 6 травня сказав державний секретар США Ентоні Блінкен в інтерв'ю "Радіо Свобода", передає Час Пік.

За словами держсекретаря, Вашингтон дав зрозуміти Москві, що дуже уважно стежить за ситуацією. І якщо Росія зробить якісь дії, "це не пройде без наслідків".

"Найголовніше, що можна зробити і що ми робимо, - це впевнитися, що цього не станеться, що Росія не ухвалить це дуже невдале рішення - вчинити новий акт агресії чи іншу необдуману дію щодо України.

Саме тому ми висловилися дуже чітко, коли побачили цю концентрацію сил, саме тому ми тісно співпрацюємо з усіма нашими головними партнерами у світі - зокрема, НАТО і ЄС. Це питання - перебуває у фокусі нас усіх", - сказав Блінкен.

Він підкреслив, що США хотіли б мати стабільні та передбачувані відносини з РФ, але зараз все залежить від того, чи має таке бажання Росія, що вона робить і чого не робить.

"Як я вже сказав, ми налаштовані рішуче щодо того, що будуть наслідки, у різних сферах. Але скажу ще таке, це важливо: ми воліли б мати більш стабільні й передбачувані відносини з Росією. Президент Байден ясно про це сказав президентові Путіну. Але не менш важливо - і щодо цього ми теж були доволі конкретні - якщо Росія продовжує робити необдумані, агресивні кроки чи то щодо України, чи щодо інших наших партнерів, ми відповімо. Не з метою ескалації, не тому, що нам потрібен конфлікт, а тому, що такі дії не можуть лишатися без відповіді, не можуть бути безкарними. Тож очевидно, що будуть наслідки", - сказав Блінкен.

Також Блінкен прокоментували запит України на надання зброї. За його словами, в США думають, яку ще допомогу можна надати.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк