05.06.2021, 07:28

В Україні ввели податок на Google, Facebook і Viber

Ольга Романец | Всі новини автора
законопроект

Верховна Рада прийняла в другому читанні і в цілому законопроєкт, який передбачає введення податку з продажів електронних послуг (так званого "податку на Google").

Документ доповнює статтю 208 Податкового кодексу (щодо оподаткування послуг нерезидентів, які постачаються на території України) нормою про оподаткування електронних послуг. Згідно з текстом цієї норми, електронні послуги, які компанії-нерезиденти постачають фізособам на території України, обкладаються ПДВ (20%), передає Час Пік.

Компанія-нерезидент - це компанія, у якої немає в країні постійного представництва. Для того, щоб надавати послуги українцям, вона повинна зареєструватися в українській податковій як платник ПДВ.

У той же час, з Кодексу виключають норму про "податок на іноземну рекламу", тобто, українські юрособи І ФОП не повинні будуть платити 20% податку при купівлі електронних послуг у іноземних компаній.

Один з авторів документа, голова фінансового комітету ВР Данило Гетманцев ("Слуга народу") раніше заявляв, що вже зустрічався з офіційними представниками Facebook, Viber та інших великих компаній і вони не заперечують проти сплати ПДВ.

Читайте також: Перерахунок пенсій з 1 червня торкнеться 700 тисяч осіб: у кого і на скільки збільшаться виплати

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: