09.06.2021, 17:59

COVID-паспорти в Україні та ЄС: що це, коли почнуть діяти і чим відрізняються від COVID-сертифікатів

Ольга Романец | Всі новини автора
ковид-паспорта

В Україні незабаром можуть впровадити COVID-паспорти. В них буде інформація про вакцинацію, ПЛР-тести або одужання від коронавірусу. Яким буде документ і як відрізнити COVID-паспорт від COVID-свідоцтва, читайте нижче.

В Україні COVID-паспорт планують розробити в найкоротші терміни і він може запрацювати вже з 1 липня 2021 року, протягом 14 днів після впровадження відповідного документа в Євросоюзі, передає Час Пік.

Сертифікат розробляють з урахуванням вимог Єврокомісії та ВООЗ.

Що таке COVID-паспорт

COVID-паспорт - це документ, на якому вказані дата народження і паспортні дані власника (з можливістю перевірки через QR-код), а також те, хворіла людина на COVID-19 і зробила вона щеплення або ж її результат ПЛР-тесту.

Даний паспорт можна буде отримати як в паперовій, так і в електронній формі в установах охорони здоров'я.

Передбачається, що наявність COVID-паспорта дозволить частково не дотримуватися коронавірусних обмежень всередині країни, а також подорожувати за кордон.

Коли COVID-паспорти введуть в Україні

9 червня на засіданні уряду прем'єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що COVID-паспорт буде впроваджений в Україні після затвердження світових вимог ЄС та Всесвітньої організації здоров'я.

"Орієнтовно плануємо запуск на липень. Сертифікат можна буде отримати як в паперовій, так і в електронній формі в установах охорони здоров'я і через додаток Дія", - сказав Шмигаль.

COVID-паспорти в Євросоюзі

З 1 липня Європейський союз вводить COVID-паспорт. Він буде єдиним для всіх країн ЄС документом, що засвідчує факт щеплення, негативного ПЛР-тесту або нещодавно перенесеного COVID-19.

ЄС сподівається, що COVID-паспорти повернуть свободу пересування і дозволять уникнути торішнього нагромадження бар'єрів всередині союзу.

Виглядати він буде як QR-код в безкоштовному додатку для телефону, але прикордонники та інші контролери повинні будуть приймати і роздруковані версії, незважаючи на назву "цифровий сертифікат".

"Ковідний сертифікат - це символ відродження Шенгену. Наш посил - повернути європейцям впевненість і бажання спробувати жити, як раніше, вдихнути на повні груди повітря свободи пересування, яку ми так цінуємо і за якою ми так скучили", - сказав глава комітету Європарламенту Хуан Фернандо Лопес Агілар.

Дев'ять країн ЄС вже почали видавати COVID-паспорти своїм громадянам. Серед них Греція, Іспанія, Хорватія, Німеччина, а також Болгарія, Чехія, Данія, Литва і Польща.

Наступним кроком ЄС сподівається перетворити внутрішні COVID-паспорти на закордонні та переконати інші держави, включаючи США та Британію, визнавати їх.

У чому різниця між COVID-паспортами і COVID-свідоцтвами

"Важливо! Не слід плутати міжнародні свідоцтва про вакцинацію з "імунними паспортами" або "ковидними сертифікатами", які зараз розробляють в Україні і за кордоном, оскільки це різні поняття", - попередили в МОЗ.

Як розповів міністр Кабінету Міністрів Олег Немчинов, COVID-свідоцтво - це міжнародне свідоцтво про вакцинацію. У ньому міститься інформація про людину, яка пройшла всі етапи вакцинації. Його можна отримати у сімейного лікаря в паперовій формі з печаткою установи, в якому пройшла вакцинація. Воно використовується для перетину кордонів тих країн, які будуть визнавати таке свідоцтво.

COVID-паспорти ж матимуть повну інформацію не тільки про вакцинацію, а й про негативні тести ПЛР і про одужання від COVID-19.

Ослаблення карантинних умов при в'їзді в Україну

На засіданні уряду було прийнято рішення про послаблення карантину в Україні. З сьогоднішнього дня, 9 червня, не потрібно буде дотримуватися карантину протягом 14 днів після перетину кордону громадянам, які нададуть наступні документи:

  • документ, що підтверджує отримання повного циклу вакцинації вакцинами, зазначеними у списку ВООЗ;
  • підтвердження негативного результату антигенного тесту (RAT) на інфекцію SARS-CoV-2, (тест за 72 години до перетину кордону);
  • довідку про негативний результат тесту ПЛР, зробленої не пізніше ніж за 72 години до перетину кордону.
  • для осіб які не є громадянами України (туристи), умовою для в'їзду буде наявність туристичного страхового поліса, що покриває лікування SARS-CoV-2.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк