10.06.2021, 18:29

В Україні впровадили е-лікарняні: як вони працюватимуть та що це означає для пацієнтів

е-больничные

Сьогодні, 10 червня, в Україні запустили е-лікарняні. Перший електронний документ був створений у Київській міській клінічній лікарні №7 за участю голови МОЗ Віктора Ляшка.

Як працюватимуть е-лікарняні та для чого вони потрібні, розповість Час Пік.

У МОЗ вважають,що нова система дозволить значно швидше і в зручній формі надавати медичні послуги.

"Ми робимо все для того, щоб медицина стала пацієнтоорієнтованою і щоб зробити процес надання медичних послуг максимально зручним і сучасним для людей. Це означає, що пацієнту більше не доведеться витрачати свій час на паперову тяганину, щоб зафіксувати факт тимчасової непрацездатності", - написав Ляшко у Facebook.

Разом з тим, він зазначив, що нововведення можуть запрацювати не відразу, оскільки необхідний час для навчання медиків.

Повний перехід всіх медичних установ країни на формування електронних лікарняних відбудеться з 1 вересня 2021. На сьогоднішній день діє пілотний проєкт.

Як працюватиме система?

Е-лікарняний формуватиметься на підставі медичних записів, які медичний працівник вносить до медичної інформаційної системи. У документі буде міститися інформація про придатність до тієї чи іншої професії, стан здоров'я пацієнта, втрату працездатності тощо.

Під час огляду в електронні медичні карти також буде потрапляти вся інформація про хід захворювання, що дозволить не долучати до встановлення факту непрацездатності лікарську консультативну комісію. Лікар сам зможе винести "вердикт".

Крім того, як раніше зазначав Ляшко, з впровадженням е-лікарняних пацієнтам більше не доведеться ходити в лікарню за паперовим листом непрацездатності та нести його на роботу.

"А роботодавці позбудуться паперової тяганини з Пенсійним фондом та Фондом соціального страхування в процесі оформлення своєму працівникові виплат за лікарняний", - повідомляв глава МОЗ.

В якому випадку видаватимуть е-лікарняний?

Електронні лікарняні можна буде отримати у разі:

  • догляду за хворою дитиною, родичем;
  • догляду за дитиною в разі хвороби людини, яка доглядає за цією дитиною;
  • хвороби або травми;
  • карантину, самоізоляції, пов'язаних з пандемією COVID-19;
  • вагітності та пологів;
  • переведення на легшу роботу;
  • ортопедичного протезування;
  • лікування в санаторно-курортному закладі.

До електронного реєстру, за даними НСЗУ, не потраплятиме конфіденційна інформація (зокрема, діагноз). У ньому буде міститися мінімум інформації, необхідний для визначення непрацездатності.

Пацієнти (як і роботодавці) зможуть бачити ці дані в електронному кабінеті, розміщеному на порталах ПФУ в розділі "Листи непрацездатності". Очікується, що в кінці червня відповідний розділ з'явиться і в додатку "Дія".

Як оплачується е-лікарняний?

На сьогоднішній день ніяких законодавчих змін щодо страхових виплат за лікарняними немає. Незалежно від того, який лікарняний отримає пацієнт - паперовий або електронний - він буде оплачуватися.

Як зазначили у Фонді соціального страхування, розмір допомоги з тимчасової втрати працездатності залишиться колишнім.

Хто має право видавати електронні лікарняні?

Медики, які мають право на медичну практику, можуть формувати е-лікарняні незалежно від того, в якій формі власності знаходиться медичний заклад. Також на видачу документа не впливає те, чи має медзаклад договір з НСЗУ.

До числа умов для видачі е-лікарняних входять:

  • лікар повинен бути зареєстрований в електронній системі охорони здоров'я та мати доступ до медико-інформаційної системи;
  • пацієнт повинен перебувати в реєстрі пацієнтів;
  • "ведення" пацієнта повинно здійснюватися в електронній медкарті.

Чи справді медзаклади готові до таких нововведень?

Як заявив в ефірі одного з телеканалів заступник голови МОЗ з питань цифрового розвитку Ярослава Кучер, не всі медичні заклади в Україні готові до е-лікарняних. Однак він вважає, що всі проблеми до вересня будуть усунені.

"На ринку існує близько 40 інформаційних систем. Це вільний ринок. Кожен медзаклад може використовувати свою систему. Але виходить, що є близько семи-восьми найбільших систем, які покривають всю Україну. Тому сподіваємося, що вже у вересні все буде покрито", - зазначив Кучер.

Разом з тим, українці вже помітили, висловлюючи свою думку в коментарях до посту Ляшка про впровадження системи, що цифрові трансформації сфери охорони здоров'я поки не завжди себе виправдовують.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк