17.06.2021, 14:50

В Україні встановили нові карантинні норми: які обмеження продовжують діяти

Леся Матвеева | Всі новини автора
В Украине установили новые карантинные нормы

Уряд продовжив карантин в Україні до 31 серпня 2021 року і встановив нові карантинні норми. На всій території країни встановлюється "зелений" рівень епідемічної небезпеки.

У Міністерстві охорони здоров'я України пояснили, які карантинні обмеження продовжують діяти, повідомляє Час Пік.

В умовах "зеленої" зони в громадському транспорті та під час масових заходів або відвідування приміщень всі учасники повинні дотримуватися масочного режиму. Відповідно робота закладів громадського харчування, розважальних закладів (нічних клубів), кінотеатрів та залів інших сфер культури, проведення інших масових заходів дозволяється за умови носіння масок та забезпечення засобами індивідуального захисту працівників.

Дотримання масочного режиму є необов’язковим за умови наявності у всіх учасників та організаторів заходу одного з таких документів:

  • негативний результат тестування на COVID-19 методом ПЛР (не більше як за 72 години до проведення заходу),
  • негативний результат експрес-тесту на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2 (не більше як за 72 години до проведення заходу),
  • документ, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації від COVID-19 вакцинами, включеними ВООЗ до переліку дозволених для використання у надзвичайних ситуаціях.

При "зеленому" рівні епідемічної небезпеки в Україні перетин державного кордону з будь-яких країн є безперешкодним для громадян України або іноземців з посвідкою на постійне проживання. Так само безперешкодно громадяни України можуть перетинати КПВВ.

Для іноземців завжди обов’язково потрібно мати страховий поліс на випадок захворювання на COVID-19, та одну із наступних позицій:

  • негативний результат тестування на COVID-19 методом ПЛР (не більше як за 72 години до перетину кордону),
  • негативний результат експрес-тесту на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2 (не більше як за 72 години до перетину кордону),
  • документ, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації від COVID-19 вакцинами, включеними ВООЗ до переліку дозволених для використання у надзвичайних ситуаціях, виданий відповідно до ММСП або відповідно до укладених Україною міжнародних договорів про взаємне визнання документів про вакцинацію.

У разі встановлення на території України іншого рівня епідемічної небезпеки перетин державного кордону України з будь-яких країн для громадян України або іноземців з посвідкою на постійне проживання є безперешкодним за наявності однієї із наступних позицій:

  • негативний результат тестування на COVID-19 методом ПЛР (не більше як за 72 години до перетину кордону),
  • негативний результат експрес-тесту на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2 (не більше як за 72 години до перетину кордону),
  • документ, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації від COVID-19 вакцинами, включеними ВООЗ до переліку дозволених для використання у надзвичайних ситуаціях.

За відсутності таких документів чи довідок особа має пройти самоізоляцію за допомогою додатку "Вдома" або обсервацію у випадку відмови чи неможливості скористатись цим застосунком.

У разі встановлення на території України іншого рівня епідемічної небезпеки перетин КПВВ для громадян України є безперешкодним за наявності документу, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації від COVID-19 вакцинами, включеними ВООЗ до переліку дозволених для використання у надзвичайних ситуаціях.

Якщо такий документ відсутній, особа має пройти самоізоляцію за допомогою додатку "Вдома" або обсервацію у разі відмови чи неможливості скористатись цим додатком. Припинити самоізоляцію така особа може відразу, отримавши негативний результат експрес-тесту на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2 безпосередньо в пункті тестування на КПВВ.

Новими правилами визначається можливість одночасного встановлення по всій території країни "зеленого" або "жовтого" рівня карантинних обмежень. "Помаранчевий" та "червоний" буде визначатись в межах регіону.

Уся територія країни одночасно повернеться до "жовтої" зони, у разі наявності протягом трьох днів підряд однієї з таких ознак на всій території України:

  • кількість виявлених нових випадків інфікування COVID-19 на 100 тис. населення за останні 14 днів - більше ніж 75;
  • коефіцієнт виявлення випадків інфікування COVID-19 (методом полімеразної ланцюгової реакції та експрес-тесту на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2) - більше як 4 відсотки;
  • кількість тестувань методом полімеразної ланцюгової реакції та експрес-тесту на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2 протягом останніх семи днів на 100 тис. населення - менше ніж 300;
  • наявності підстав для встановлення «червоного» рівня епідемічної небезпеки на території принаймні одного регіону.

"Жовтий" рівень буде встановлено рішенням державної ТЕБ та НС за ініціативи міністра охорони здоров’я. При нормалізації ознак "зеленої" зони та їхньої фіксації протягом 7 днів підряд, так само рішенням державної ТЕБ та НС вся країна перейде до "зеленого" рівня.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк