22.06.2021, 16:22

Для частини українців хочуть ввести обов'язкові медобстеження: кого торкнеться

Марина Началова | Всі новини автора
медосмотр

З метою раннього виявлення небезпечних захворювань, для українських громадян старше 55 років збираються ввести так звані медичні чекапи.

Про це заявив президент Володимир Зеленський під час форуму "Україна 30. Здорова Україна", передає Час Пік.

Він озвучив деякі компоненти президентської програми "Здорова Україна", метою яких є зниження числа передчасних смертей в Україні, 85% яких, за статистикою, викликані не інфекційними захворюваннями, а хворобами системи кровообігу та онкозахворюваннями, що не були діагностовані вчасно.

"Для осіб, старших за 55 років, будуть запроваджені так звані медичні чекапи - повні обстеження кожні два роки. А для деяких категорій - кожного року. Рання діагностика захворювань дає змогу державі рятувати життя своїх громадян, витрачаючи набагато менше коштів, але найголовніше - маючи набагато більше шансів", - зазначив Зеленський.

Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко під час брифінгу уточнив, що саме будуть являти собою медичні чекапи.

"Люди старше 55 років повинні проходити щорічний медичний огляд сімейним лікарем, з яким підписано декларацію. Є певні скринінгові процедури, які сімейний лікар повинен рекомендувати для проходження. Ми говоримо про регулярний моніторинг аналізу крові, який може показувати певні патологічні зміни, які відбуваються в організмі, а також про деякі скринінгові програми, які стосуються, наприклад, раннього виявлення раку прямої кишки, раку молочної залози. Це буде електронне направлення на мамографію", - зазначив Ляшко.

Міністр додав, що графік, коли потрібно проходити медобстеження, можна буде відстежувати в "Кабінеті пацієнта" в додатку "Дія", який незабаром буде запущений.

Нагадаємо, розпочалася вакцинація проти COVID-19 працівників українських компаній вакциною Pfizer.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк