22.06.2021, 16:54

Штам COVID-19 "Дельта" в Україні може розповсюджуватися швидше та мати тяжчі наслідки, ніж у західних сусідів, - НАН

Марина Началова | Всі новини автора
ковид

Експерти НАН вважають, що розповсюдження індійського штаму COVID-19 "Дельта" в Україні може відбуватися швидше та мати більш серйозні наслідки, ніж на Заході.

Робоча група з математичного моделювання проблем, пов’язаних з епідемією коронавірусу SARS-CoV-2 в Україні Національної академії наук ]]>презентувала ]]>короткий огляд поточної епідемічної ситуації, передає Час Пік.

Зазначається, що останніми тижнями триває зменшення всіх епідемічних показників у всіх регіонах України. Кількість нових виявлень, нових позитивних ПЛР-тестів і кількість летальних випадків зменшується вдвічі за 12-14 днів. На сьогодні, порівняно з піковим періодом початку квітня 2021 року, кількість позитивних тестів упала у 25 разів, нових виявлень - у 20 разів, летальних випадків - у 9 разів. Кількість активних інфікованих і кількість нових виявлень приблизно відповідають аналогічних показникам за липень 2020 року з тією різницею, що у 2020-му в цей період спостерагілася фаза повільного зростання, а зараз в Україні ще триває період стабільного швидкого спадання.

Попри позитивну епідемічну динаміку в Україні, занепокоєння викликає швидке поширення штаму «Дельта» в європейських країнах. У країнах, де цей штам уже став домінантним (Велика Британія, Російська Федерація, Португалія), спостерігається швидке погіршення епідемічної динаміки. У решті країн Європи штам «Дельта» швидко витісняє інші. Очікується, що до кінця літа він домінуватиме на всій території Європи. Країни, в яких «Дельта» вже домінує, відрізняються тим, що останній пік вони пройшли приблизно в січні 2021 року і не мали весняного піку подібно до країн Східної Європи – таких, як Україна, Польща, Румунія, Угорщина. Епідемічна динаміка України зараз найбільш схожа на динаміку Польщі та Румунії, в яких епідемічні показники сягнули мінімумів весни 2020 року.

Науковці зазначають, що через низький рівень вакцинації населення в Україні та велику міграцію з РФ штам «Дельта» може розповсюдитися в Україні швидше, ніж у західних сусідів, та мати тяжчі наслідки. Послаблення щодо тих, хто прибуває з тимчасово окупованих територій, запропоновані Урядом України, посилюють ризики швидшого спалаху на Сході країни, спричиненому штамом «Дельта».

Нагадаємо, розпочалася вакцинація проти COVID-19 працівників українських компаній вакциною Pfizer.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: