28.06.2021, 15:31

В Україну до Дня Незалежності привезуть оригінал Конституції Пилипа Орлика

Марина Началова | Всі новини автора
конституция орлика

Оригінал першої української Конституції гетьмана Пилипа Орлика привезуть в Україну зі Швеції до 30-річчя незалежності.

Про це повідомив президент Володимир Зеленський під час урочистого засідання Верховної Ради у День Конституції 28 червня, передає Час Пік.

Голова держави зазначив, що Конституція Пилипа Орлика, що була прийнята 1710 року, за 311 років жодного разу не була вдома, на Батьківщині, і переважна більшість українців ніколи не бачила її вживу.

Кілька місяців Україна вела діалог з владою Швеції, у національному архіві якої зберігається оригінал Конституції Пилипа Орлика.

"І сьогодні ми нарешті можемо поділитися хорошими новинами. Національний архів Швеції передав Україні три копії Конституції Пилипа Орлика. Одна вже зранку виставлена у фойє Верховної Ради України, друга буде знаходитись в Офісі президента, третя - у Конституційному суді України після його оновлення та перезавантаження. Друга новина - до 30-річчя нашої Незалежності, вперше за 311 років, до України потрапить оригінал Конституції Пилипа Орлика. Її разом з булавою гетьмана Пилипа Орлика і гетьмана Івана Мазепи всі охочі зможуть побачити у Софійському соборі", - сказав Зеленський.

Також Зеленський вніс до Ради законопроєкт про великий герб України.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк