29.06.2021, 18:12

Sea Breeze-2021: хто бере участь у навчаннях, яке їхнє значення для України і як реагує РФ

Марина Началова | Всі новини автора
си бриз 2021

У Чорному морі вчора стартували наймасштабніші за 20 років міжнародні навчання Sea Breeze-2021, в яких бере участь більше трьох десятків країн.

Час Пік зібрав головну інформацію про маневри, які проводяться біля берегів України.

Що являють собою вчення Sea Breeze?

Sea Breeze - багатонаціональні військові навчання, які проводяться на території України, починаючи з 1997 року, відповідно до Меморандуму про взаєморозуміння і співробітництво в галузі оборони і військових відносин між Міноборони США та Міноборони України від 1993 року. Співорганізаторами навчань виступають Україна і США.

Цілями навчань є поліпшення співпраці і координації між країнами чорноморського регіону, крім РФ, відпрацювання маневрів у морі та на суші. За домовленістю, Україна надає військову і цивільну інфраструктуру чорноморського узбережжя, а США підтримують вчення фінансово, надають допомогу в техніці і обладнанні. Навчання не проводяться виключно з країнами-членами НАТО - участь у них беруть як члени блоку, так і інші країни.

У чому особливість навчань Sea Breeze цього року?

Навчання Sea Breeze-2021 проходять з 28 червня по 10 липня. За словами головнокомандувача ЗСУ Руслана Хомчака, навчання охоплюють значний регіон уздовж чорноморського узбережжя України: Одесу, Очаків, Дністровський лиман, Кінбурнську косу, острови Зміїний і Первомайський, дельту річки Дунай.

Примітно, що вчення Sea Breeze-2021 стали наймасштабнішими з 1997 року: в них беруть участь більше 30 країн. Крім України і США, у маневрах задіяні військові з Австралії, Албанії, Болгарії, Бразилії, Великобританії, Греції, Грузії, Данії, Естонії, Єгипту, Ізраїлю, Іспанії, Італії, Канади, Латвії, Литви, Марокко, Молдови, Норвегії, ОАЕ, Пакистану, Південної Кореї, Румунії, Сенегалу, Тунісу, Туреччини, Франції, Швеції, Японії.

В цілому в маневрах у нинішньому році задіяні близько 5000 військовослужбовців, 32 кораблі, 40 літальних апаратів, 18 загонів спеціального призначення та водолазних груп.

Зокрема, Збройні сили України та інші сили безпеки і оборони забезпечать: 24 кораблі (катери), 17 літаків, 12 вертольотів, 80 одиниць озброєння і військової техніки та 1500 чоловік особового складу. Крім того, буде задіяно одне пошуково-рятувальне судно.

Які цілі і завдання навчань Sea Breeze-2021?

Як повідомив Хомчак, мета маневрів - підготовка штабів і підрозділів ВМС ЗСУ для виконання завдань за призначенням у відповідності до стандартів і процедур НАТО, а також набуття досвіду спільних дій при проведенні багатонаціональних операцій, у тому числі в складі багатонаціональних сил міжнародних операцій з підтримання миру і безпеки.

Навчання проводитимуться в 4 фази: прибуття сил і розгортання пунктів управління, фаза злагодження сил, активна фаза, підведення підсумків навчань і згортання сил.

Радниками і спостерігачами на Sea Breeze-2021 будуть близько 50 військовослужбовців з 17 країн світу.

Реакція Росії

Країна-агресор намагалася всіляко перешкодити проведенню навчань Sea Breeze. Перед їх початком у посольстві Росії в США закликали Штати відмовитися від проведення спільних з Україною маневрів, заявивши, що масштабність "і явно агресивний характер" навчань "ніяк не відповідають реальним завданням безпеки" в регіоні і "підвищують ризики ненавмисних інцидентів".

Варто також згадати безглузду провокацію, коли росіяни заявили, що нібито відкрили попереджувальний вогонь по британському есмінцю "Дефендер", який йшов повз берегів окупованого Криму.

Втім, британці на провокацію не піддалися і заявили, що по їхньому кораблю ніхто не стріляв. У Міноборони Великобританії в черговий раз нагадали Росії, що район біля узбережжя Криму є територіальними водами України, через які есмінець мирно слідував відповідно до міжнародного права.

У чому важливість навчань для України?

Під час урочистої церемонії відкриття навчань Sea Breeze-2021 командувач Військово-морських сил України Олексій Неїжпапа зазначив, що "ці навчання символізують, що Україну підтримує весь цивілізований світ".

Керівник навчань з американської сторони капітан 1 рангу Стюарт Бауман зазначив, що навчання Sea Breeze-2021 є яскравим прикладом глобального партнерства заради миру.

Генерал-лейтенант Юрій Содоль, звертаючись до учасників маневрів, зазначив, що ці навчання набувають особливого значення, адже вони є дієвим інструментом, що дозволить усім учасникам отримати нові знання та практичні навички для ефективної протидії зовнішнім загрозам.

Директор Українського інституту морського права і безпеки, юрист-міжнародник Богдан Устименко в коментарі виданню "]]>Телеграф]]>" зазначив, що навчання Sea Breeze важливі не тільки для України, але і для інших прибережних країн Чорного моря, оскільки РФ все далі поширює свою морську повзучу окупацію.

"Більшу частину українського моря росіяни окупували, як і більшу частину грузинського моря. Тож проведення даних навчань має колосальне значення, в тому числі для забезпечення свободи судноплавства. Крім того, це важливий політичний крок - щоб показати росіянам, що вони не є господарями в Чорному морі", - підкреслив Устименко.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: