15.07.2021, 18:04

З 16 липня набирають чинності нові норми мовного закону: де української мови стане більше

флаг украины

Завтра, 16 липня, в силу вступлять ч. 2-6, 8 ст. 23 Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Вони стосуються використання української мови у сфері культури, туризму, книговидавництва і не тільки.

З якими нововведеннями зіткнуться жителі країни - розповість Час Пік.

"16 липня 2021 року набирають чинності не тільки норми закону, що впроваджують обов'язковий іспит на рівень володіння державною мовою для майбутніх держслужбовців і претендентів на отримання українського громадянства, а й інші статті, які не менш важливі для переважної більшості людей. Вони стосуються сфери культури та розваг, туристичної сфери, книговидання та роботи книжкових магазинів, кіновиробництва, демонстрації фільмів у кінотеатрах та на телебаченні тощо", - ]]>нагадав]]> уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

Що зміниться у сфері культури?

  • Всі фільми іноземними мовами, які транслюються в тому числі на телебаченні, повинні бути озвучені або дубльовані українською. Кінотеатрам дозволяється показувати іноземні фільми мовою оригіналу, але в межах 10% від усіх сеансів.
  • Всі розважальні, культурно-мистецькі заходи, концерти повинні проводитися українською мовою.

"Винятки передбачені тільки для пісень і фонограм, а також у разі, якщо застосування недержавної мови вимагає творчий задум організатора", - наголошується на урядовому порталі.

  • Всі квитки, афіші, постери, буклети та інші інформаційні матеріали щодо культурних заходів повинні бути українською. Допускаються й інші мови, але за умови, що шрифт та обсяг тексту не буде більше.
  • Всі вистави в державних та комунальних театрах повинні бути українською або супроводжуватися перекладом (субтитри, звуковий або інший спосіб).
  • Стрімінгові відеосервіси (MEGOGO, Sweet.tv та інші) за наявності у них аудіодоріжок до фільмів українською мовою повинні забезпечувати завантаження такої аудіодоріжки автоматично.
  • Крім того, вся інформація в галереях, музеях, на виставках повинна подаватися українською мовою.

Видавнича справа та продаж книг

  • На полицях книжкових магазинів та в інших місцях реалізації книжкової продукції має бути не менше 50% книг українською мовою.
  • Видавці зобов'язані видавати не менше 50% книг українською мовою від усіх виданих за рік.

Сфера туризму

З 16 липня українська стає єдиною мовою екскурсійного та туристичного обслуговування. Винятки допустимі тільки для іноземців та осіб без громадянства.

Нові вимоги для чиновників і тих, хто хоче отримати українське громадянство

Обов'язковий іспит з української мови складатимуть:

  • ті, хто претендує на посади, пов'язані з державною службою (міністри, керівники обласних, районних адміністрацій, керівники державних підприємств та інші);
  • ті, хто претендує на отримання українського громадянства.

У разі "провалу" іспиту, його можна буде перездати.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк