20.07.2021, 15:17

Українцям хочуть дозволити фіксувати фото- і відеодокази порушень ПДР за винагороду

Марина Началова | Всі новини автора
пдд

Народні депутати пропонують платити українцям винагороду за фото- і відеофіксацію порушень правил дорожнього руху.

У Верховну Раду подано відповідний законопроект ]]>№5798]]> "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення ролі суспільства у заходах контролю за безпекою дорожнього руху та дотриманням правил зупинки, стоянки, паркування транспортних засобів", передає Час Пік.

Проектом закону пропонується внести зміни у законодавство, які б дозволили громадянам передавати правоохоронним органам докази порушень ПДР. Громадянам, що надали докази порушення ПДР, пропонується надавати статус сповіщувача.

При цьому передбачається, що при здійсненні фотозйомки (відеозапису) обов’язковим є використання спеціальних програмних засобів, порядок впровадження та експлуатації яких встановлюється Міністерством внутрішніх справ України.

Спеціальний програмний засіб повинен забезпечувати фіксацію дати, часу, місця та географічних координат вчинення порушення; електронну ідентифікацію користувачів з використанням порталу "Дія"; обробку інформації в електронній (цифровій) формі (записування, зберігання, знищення, реєстрацію, приймання, отримання, передавання інформації); цілісність та автентифікацію такої інформації; технічну та інформаційну взаємодію з порталом "Дія" у встановленому порядку.

У законопроекті також вказується, що громадянам, які надали фото- або відеодокази порушення та набули статус сповіщувача, мають право на винагороду у розмірі 10 відсотків від суми адміністративного стягнення у вигляді штрафу, накладеного на винну особу.

Нагадаємо, у Верховній Раді сьогодні проходить позачергове засідання.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: