06.08.2021, 18:01

Не так, як зазвичай: якою буде погода в Україні до кінця літа

август

Літо в 2021 році було сповненим різкими змінами погоди. У деяких регіонах червень та липень були посушливими і жаркими, в інших - дощовими, з грозами і навіть градом. Чи збережеться ця тенденція в серпні або все ж українці зможуть насолодитися останніми тижнями літа, не боячись нових погодних "сюрпризів"?

Час Пік розповість про те, яким буде серпень і коли остаточно літо зійде нанівець, передавши естафету осені.

Згідно з кліматичною характеристикою серпня, яку дає Укргідрометцентр, зазвичай на наших територіях середня місячна температура повітря становить цього місяця +18-22 градусів, а середня місячна кількість опадів - 30-69 мм. Але в 2021 році ситуація буде трохи іншою.

Що буде з погодою в серпні?

В Укргідрометцентрі прогнозують, що в 2021 році останній місяць літа буде спекотніше, ніж зазвичай.

"Середня місячна температура передбачається +20-25 градусів, в Карпатах +16-18 градусів, що на 1-1,5 градуса вище кліматичної норми", - йдеться в повідомленні синоптиків.

Місячна кількість опадів не вийде за межі кліматичної норми і становитиме 31-80 мм, а на Прикарпатті місцями 95-99 мм.

Разом з тим, варто готуватися до нестабільності погоди - спека буде змінюватися зливами, а доповнять синоптичну картину сильні бурі. Про це свідчить прогноз народного синоптика Лоонида Горбаня:

  • з 2 серпня - гроза та буря,
  • 8 - гроза відступить, буря - ні,
  • 11-14, 22, 27 і 29 серпня - затяжний період дощів,
  • з 19 по 21 та з 23 по 26 серпня в Україні буде спекотно.

Нестійкість погоди в серпні підтверджує і завідуюча відділом кліматичних досліджень і довгострокових прогнозів погоди Українського гідрометеорологічного інституту НАН Вазіра Мартазінова в коментарі "Obozrevatel". За її словами, протягом місяця погода коливатиметься в межах +30 градусів, проте з різкими перепадами - 5 днів одна погода, 5 днів інша - до +20-25 градусів. Після 20 серпня відбудеться різке зниження температури і підуть затяжні дощі. Мабуть, це самий "холодний" прогноз на серпень.

Якщо говорити про більш короткострокові перспективи, то найближчими днями в Україну прийде пекельна спека. Згідно з прогнозом Наталки Діденко, дощі відступлять, а з понеділка в деяких регіонах температура повітря сягатиме +33 градусів.

Примітно, що на Луганщині ситуація може виявитися ще більш екстремальною. Як повідомляє Луганський центр гідрометеорології, до 11 серпня стоятиме спека до +35 градусів. Тільки 7 та 8 серпня можливий короткочасний дощ.

Тенденція або рідкісне виключення з правил?

Директор Укргідрометцентру Микола Кульбіда вважає, що екстремально спекотне літо для України в майбутньому стане нормою. Тому до того, що в серпні температура повітря може бути високою, потрібно звикати а не дивуватися.

"Починаючи з червня, а особливо липень і серпень - це температура повітря, яка буде значно вище норми, і більшу кількість днів вона буде досягати +30-35, а в окремі дні навіть до +40 градусів, тому літо може бути тільки спекотним. Іншого літа у нас вже не буде", - резюмує Кудьбіда.

Коли в Україну прийде осінь?

Якщо вірити прогнозу Горбаня, то тепла і суха погода буде стояти тільки в першій декаді вересня. Далі - похолодання та дощі, тому не варто розраховувати на те, що у вересні вийде надолужити згаяне влітку.

"Якщо коротко - то у вересні побачимо ще 10 днів літа, з другої декади почнуться дощі і похолодає. На початку третьої декади вересня можливо два-три дні "бабиного літа". Холодний, але сухий жовтень порадує тривалим "бабиним літом" в середині місяця і засмутить під кінець сильними дощами і нічними морозами", - стверджує Горбань.

Разом з тим, є й інший варіант розвитку подій. Еколог Володимир Борейко повідомив, що через кліматичні зміни у 2021 році (і надалі) "бабиного літа" взагалі не буде, а літня тепла погода триватиме чи не до середини жовтня.

"Через глобальне потепління минулого року не було бабиного літа. До середини жовтня стояла спека. Цього року буде теж саме, так як через зміну клімату зрушили пори року. Тепер літо в Україні триває до жовтня, осінь до грудня, а зима до кінця березня", - зазначає Борейко.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк