15.08.2021, 13:19

Пенсії виплачуватимуть по-новому: як з 1 вересня отримуватимуть виплати українці

Пенсии будут выплачивать по-новому

В Україні з 1 вересня пенсії виплачуватимуть по-новому – або через "Укрпошту", або на карту. Грошова допомога також буде нараховуватися на банківський рахунок. Однак, для деяких категорій персіонерів збережеться адресна доставка.

Кабінет Міністрів України схвалив постанову "Про додаткові заходи щодо організації виплати і доставки пенсій та грошової допомоги за місцем фактичного проживання одержувачів у межах України". Про це ]]>повідомляє ]]>Міністерство соціальної політики, передає Час Пік.

Постановою запроваджується конкурсний механізм відбору надавачів послуг з виплати та доставки пенсій, грошової допомоги за місцем проживання одержувачів. На сьогодні надавачем таких послуг є АТ "Укрпошта" на монопольних умовах.

Перший конкурс, згідно з Урядовим рішенням, має бути проведений Пенсійним фондом до 1 вересня 2021 року. До проведення конкурсу АТ „Укрпошта” продовжить здійснювати виплату і доставку пенсій та грошової допомоги за місцем фактичного проживання одержувачів.

Адресна доставка пенсій

Можливість адресно отримувати пенсію вирішили залишити тільки для 4 категорій українців які:

  • мають І групу інвалідності,
  • за висновком лікарсько-консультативної комісії не здатні до самообслуговування та потребують постійного стороннього догляду,
  • досягли 80-річного віку,
  • є одержувачами державної соціальної допомоги особам, що не мають права на пенсію, та допомоги на догляд.

Особи з вищезазначених категорій отримуватимуть пенсії та грошову допомогу за власним вибором: або через установу, відібрану на конкурсі, або через обраний самостійно банк з числа уповноважених.

Важливо! Всім особам, які не входять у вище згадані 4 категорії з 1 вересня будуть нараховувати пенсії тільки через поточні рахунки уповноважених банків.

Змінити уповноважений банк пенсіонери зможуть в будь-який момент. Уповноважені банки за бажанням одержувачів надаватимуть послуги з виплати пенсій та грошової допомоги з доставкою додому відповідно до умов договорів. Доставку пенсій та грошової допомоги додому банки зможуть організовувати самостійно або залучати для цього операторів поштового зв'язку на договірних засадах.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк