16.08.2021, 09:51

Довге спекотне літо та короткі безсніжні зими: Як зміниться клімат України через 50 років

Как изменится климат Украины через 50 лет

Темпи потепління в Україні перевищують глобальні, і відбувається це швидше, ніж в середньому по Європі. Тропічних ночей буде ставати все більше, кліматичне літо збільшиться, а стійкий сніговий покрив може й зовсім зникнути до середини століття.

Світ пройшов "точку неповернення". Глобальною проблемою стало збільшення концентрації СО2 в атмосфері Землі. В результаті планета швидше нагрівається, а клімат змінюється в бік потепління. В Україні значно потеплішає, а при жорсткому сценарії може "настати пекло". Про це в інтерв'ю "Українській правді"]]> розповіла ]]>кліматолог Світлана Краковська, передає Час Пік.

Вона зазначила, що в Україні з кожним роком буде все більше днів, в які температура повітря буде перевищувати 35 градусів. 

У найближчі 50 років тропічні ночі стануть нормою для українців, влітку температура вночі не буде опускатися нижче +20 градусів. Літо стане довшим, воно триватиме до 5 місяців. А спека взагалі триматиметься все календарне літо.

"Тропічних ночей ставатиме все більше. У південному регіоні до середини сторіччя вони триватимуть більше місяця, наприклад. До кінця сторіччя – це буде буквально все календарне літо. 

Кліматичне літо, яке в нас настає, коли середньодобова температура перевищує 15 градусів, буде набагато довше – триватиме на півдні не три місяці, а п‘ять. Три з них з будуть з тропічними ночами. 

Але це за найжорсткішого сценарію – якщо нічого не робити. Я, чесно кажучи, дуже сподіваюсь, що такого не трапиться. Бо це буде пекло", - сказала Світлана Краковська.

Кліматолог пояснила, що стихійні лиха, включаючи посухи, повені, шквальні вітри, зливи та землетруси є наслідком кліматичних змін.

В Україні стрімко змінюється клімат, зокрема, стає тепліше. За прогнозами, снігові зими до 2050 року можуть взагалі зникнути, а літо триватиме мало не півроку.

"Я точно можу сказати, що сніговий покрив, тривалість стійкого снігового покриву і його залягання, буде зменшуватися. За умови середнього рівня викидів він зникне до середини століття", - сказала Світлана Краковська.

За прогнозами громадської організації "Екодія", до 2100 року через підняття рівня моря затопить 35 українських міст, зокрема Одесу, Херсон, Миколаїв, Маріуполь. 6 міст з 35 затопить повністю. 

На думку кліматолога, за основу було узято "найжорсткіший сценарій", проте ймовірність підтоплень українських міст все ж існує.

"Це з розряду явищ, які навряд чи відбудуться, але певний рівень імовірності все ж є. Середнє підняття рівня моря зараз оцінюється в 20 сантиметрів. Здавалось би, ну що там 20 сантиметрів? Але для певних острівних країн це має досить серйозний вплив. 

В Україні дуже мало міст, для яких 20 сантиметрів матимуть такий вплив. У цьому звіті, наскільки я знаю, брали найгірший прогноз – підняття рівня моря до 80 сантиметрів до кінця століття", - зазначила Краковська.

На думку експерта, ще не пізно змінити ситуацію, проте для цього будуть потрібні коордлінація зусиль - науки, бізнесу, влади, кожної людини на планеті.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк