22.08.2021, 22:34

Частина України може піти під воду: кліматолог назвала місто, з якого все почнеться

Марина Началова | Всі новини автора

Наслідки глобального потепління, танення льодовиків і, як наслідок, підвищення рівня Світового океану не минуть Україну.

Про це повідомила в інтерв'ю виданню "Главред" кліматолог, завідуюча відділом прикладної метеорології і кліматології Українського гідрометеорологічного інституту Віра Балабух, передає Час Пік.

За її словами, до кінця цього століття середня температура повітря в арктичних широтах може підвищитися на 8-10 градусів. Балабух зазначила, що підвищення середньої річної температури на 1 градус призводить до збільшення теплого періоду на 10 днів. Отже, якщо температура зросте на 10 градусів, то в полярних широтах теплий період збільшиться на три місяці.

В таких умовах льодовики будуть інтенсивно танути, і практично всі узбережжя морів і океанів будуть страждати від підвищення рівня води. Не мине ця біда і Україну, оскільки рівень Чорного і Азовського морів також може підвищитися.

Одним з перших регіонів України, який відчує на собі підвищення рівня Світового океану, стане Одеська область, а саме Вилкове.

Балабух заявила, що під загрозою опиняться низменні частини узбережжя, лимани, а також порти, оскільки ймовірне не просто підвищення рівня океану, а й ерозія - руйнування берегів.

Довідка: Вилкове - "місто на воді", розташоване на півдні Одеської області в дельті Дунаю. Частина міста поділена на острівці каналами - єриками, по яких жителі переміщуються на човнах. Вилкове часто називають "українською Венецією".

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: