23.08.2021, 07:27

23 серпня - День Державного Прапора України

флаг Украины

Україна щорічно 23 серпня відзначає День Державного Прапора – одного з основних символів держави. 

День Державного Прапора є державним святом, встановленим згідно з Указом Леоніда Кучми "Про День Державного Прапора України" від 23 серпня 2004 року, повідомляє Час Пік.

Історія свята

24 серпня 1991 року відбулося проголошення Акту про незалежність України, й над будівлею Верховної Ради піднявся синьо-жовтий прапор.

18 вересня 1991 року Президія Верховної Ради України постановою "Про прапор України" надала синьо-жовтому прапору статус офіційної символіки країни.

28 січня 1992 року Верховна Рада України прийняла постанову "Про затвердження державним прапором України національного прапора".

До 2004 року День прапора відзначали тільки у Києві. Тоді свято випадало на 24 липня, оскільки в цей день в 1990 році український прапор підняли над будівлею столичної адміністрації. У 2009 році третій президент України Віктор Ющенко вніс до Указу зміни, заснувавши щорічну офіційну церемонію підняття прапора 23 серпня по всій Україні.

Державний Прапор України - прапор з двох рівновеликих горизонтальних смуг синього та жовтого кольору зі співвідношенням ширини прапора до його довжини 2:3.

Згідно популярною сучасною інтерпретацєю, жовтий колір символізує стиглі пшеничні ниви, як символ достатку, а синій – ясне небо над ними.

В останні роки до Дня Державного Прапора традиційно приурочено проведення урочистих та просвітницьких заходів, присвячених історії прапора та інших державних символів України, тематичних конференцій, круглих столів. 

У Києві 23 серпня ветерани піднімуть на флагшток найбільший прапор України. У КМДА зазначили, що до Дня Державного Прапора України та 30-річчя Незалежності України було встановлено новий тризуб на флагштоку найбільшого державного прапора. Конструкція оновленого тризуба легша й оснащена поворотним механізмом. Сам флагшток зараз є найбільшим в Україні - його висота становить близько 90 метрів, вага - 32 тонни, розмір полотнища прапора - 16 на 24 метри.

Иллюстративное фото / Открытый источник

Цікаві факти про український прапор

  • Український прапор змінив кілька кольорів, перш ніж прийти до звичного синьо-жовтого забарвлення. На початку минулого століття він був червоним, малиновим та червоно-синім. У 1918 році Центральна Рада на чолі з Грушевським затвердила нинішню гаму кольорів.
  • Китайська художниця Мао Мао в 1992 році попросила першого президента України Леоніда Кравчука поміняти розташування квітів на прапорі. Таке поєднання, на думку Мао, принесе багато нещастя та бід молодій державі, адже домінування синього кольору над жовтим означає неминучу деградацію.
  • У 2016 році українські альпіністи поставили прапор України на вершині найвищого вулкана світу Охос-дель-Саладо в Андах. Його висота - 6872 метри.
  • Серед прапорів слов'янських країн тільки український та боснійський не мають червоного кольору.
  • Довгий час найбільшим прапором України був прапор з Донецька. У 2007 році прапор розміром 30 на 45 метрів пошила донецька пенсіонерка. Вперше цей прапор розгорнули 23 серпня 2007 року в Донецьку. Протягом декількох років прапор, внесений до Книги рекордів Гіннесса, возили по всій країні.
  • Ще один гігантський прапор 23 серпня 2007 року підняли в Криму, над акваторією Каламітської затоки. Полотнище розміром 21 на 14 метрів вагою 60 кг буксирував катер. Це був рекорд з підняття найбільшого Прапора України над морською затокою.
  • Найбільший український намальований прапор з'явився у Києві в червні 2014 року. Волонтери на Оболонській набережній розмальовували частину бетонного укосу набережної в синьо-жовтий. В акції взяли участь тисячі киян.
  • У 2014 році дайвери з Краматорська, Полтави та Кременчука розгорнули державний прапор на глибині 12 метрів. Активісти спустилися на дно затопленого кар'єру під селом Куцеволівка Кропивницької області у вишиванках та шароварах.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк