21.09.2021, 20:25

СБУ опублікувала секретні дані про початок Другої світової війни

Марина Началова | Всі новини автора

Українські та польські архівісти презентували нову книгу про перші місяці Другої світової війни. Зокрема, як радянська влада «зачищала» Західну Україну від так званих «ворожих елементів».

Про це повідомляє прес-центр СБУ, передає Час Пік.

Викладена у книзі інформація раніше була засекречена від громадськості і стала доступною завдяки відкритості Архіву СБУ.

«Це уже 10-й, ювілейний, том серії. Він називається «Наказ № 001353. Операція проскрипції НКВД 1939–1941». Випуск вийшов друком у 2020 році і вже встиг привернути чималу увагу світової спільноти», – заявив директор Галузевого державного архіву СБУ Андрій Когут.

У виданні вперше оприлюднюються невідомі раніше документи: про репресії проти державних діячів, військовослужбовців, співробітників спеціальних та правоохоронних органів Другої Речі Посполитої, вчинені органами НКВД у західних областях України, окупованих радянською владою восени 1939 року.

Як підкреслив Андрій Когут, вихід книги став можливим завдяки співпраці Архіву СБУ та Архіву Інституту національної пам’яті Республіки Польща у межах «Договору про співробітництво між Службою безпеки України та Інститутом національної пам'яті – Комісією з розслідування злочинів проти польського народу».

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: