27.09.2021, 15:54

Венедіктова: Причиною вибухів на складах боєприпасів у Калинівці була диверсія

Марина Началова | Всі новини автора

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова розповіла про хід розслідування вибухів боєприпасів на складах та майданчиках відкритого зберігання 48 арсеналу у Калинівці Вінницької області, що сталися 4 роки тому.

За її словами, підтверджується версія скоєння диверсії, передає Час Пік з посиланням на сторінку Венедіктової у Фейсбуці.

"Версія вчинення вибуху на 48 арсеналі шляхом проникнення сторонньої особи на територію частини та встановлення підривного пристрою підтверджується здобутими доказами та висновками вже одержаних та долучених до матеріалів провадження судових експертиз, протоколами проведених негласних слідчих (розшукових) дій, допитів свідків та оглядів", - зазначила генпрокурор.

За її словами, з урахуванням особливого періоду в державі та ведення бойових дій на тимчасово окупованих територіях України, особлива увага приділяється збиранню доказів вчинення підпалів та вибухів на українських складах диверсійно-розвідувальними групами РФ або терористичними організаціями «ДНР» та «ЛНР». З цією метою прокурори і слідчі також використовують передбачені кримінальним процесуальним законом заходи міжнародного співробітництва. Наразі очікується відповідь від компетентних органів Чеської Республіки щодо вибухів на складах із боєприпасами, що мали місце в жовтні та грудні 2014 року у населеному пункті Врбетице.

Венедіктова додала, що продовжується розслідування причин пожеж та вибухів боєприпасів упродовж 2015-2018 років на інших військових складах зберігання боєприпасів, зокрема, складі ракетно-артилерійського озброєння сектору «А» у м. Сватове, 65 арсеналі у м. Балаклія та 6 арсеналі у м. Ічня.

Серед слідчих версій в усіх цих провадженнях, крім основних - вчинення диверсій та терористичного акту, послідовно перевіряються також причетність до скоєння злочину військових службових осіб з метою приховання фактів нестачі; недбале ставлення військових службових осіб до виконання службових обов’язків; настання пожеж та вибухів боєприпасів через самозаймання або інші природні фактори.

Так, найбільш вірогідною причиною виникнення пожежі на складі ракетно-артилерійського озброєння сектору «А» у м. Сватове є вчинення терористичного акту. Однак, причинами розповсюдження пожежі та завдання шкоди у вигляді пошкоджень об’єктів військової частини, будівель місцевих мешканців, стало порушення вимог методичних рекомендацій, інструкцій, настанов, керівних документів Міністерства оборони України військовими службовими особами, невиконання ними наказів начальників, заявила Венедіктова.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: