02.10.2021, 08:24

В Україні вперше оштрафували колекторів за порушення прав боржників

В Украине впервые оштрафовали коллекторов

Національний банк України оштрафував першу фінансову установу, яка порушила вимоги щодо стягнення простроченого боргу.

Нацбанк оштрафував ТОВ "Кредитпромінвест" на 102 тисячі гривень. Про це ]]>повідомляє]]> прес-служба НБУ, передає Час Пік.

Таке рішення Комітет з питань нагляду та регулювання діяльності ринків небанківських фінансових послуг прийняв на засіданні 1 жовтня 2021 року.

"Йдеться про порушення вимог щодо взаємодії із споживачами та іншими особами при врегулюванні простроченої заборгованості (вимоги щодо етичної поведінки), встановлених статтею 25 Закону України "Про споживче кредитування”, - повідомили в НБУ.

Нардеп фракції "Слуга народу" Ольга Василевська-Смаглюк уточнила, що організація не була зареєстрована як колектор в реєстрі НБУ, але за фактом вони займаються простроченими кредитами.

"10 вересня мені жалілася на цю компанію жінка, близьку людину якої працівники цієї компанії, намагаючись змусити сплатити борг, тероризували, розсилаючи її колегам аморальний наклеп про те, що ця людина нібито вимагає від студентів надавати їй послуги сексуального характеру, телефонували її сусідам, вимагаючи допомогти примусити її погасити заборгованість, погрожували їй самій. Сьогодні вони за це поплатилися! Поплатилися у розмірі, що кратно перевищує те, що вони могли з неї отримати

І так буде з кожним, хто вирішить, що йому все дозволено при стягненні заборгованості. Особисто слідкуватиму за тим, аби кожен відомий мені випадок спроб колекторів перетворити життя людини на пекло завершувався спочатку величезними штрафами до бюджету, а потім виведенням з ринку тих, хто сплутав сьогоднішні реалії договірних відносин з часами рекету.

Сотня таких кейсів і, по-перше, бюджет отримає додаткові десять мільйонів гривень, а по-друге, повірте мені, бажаючих творити беззаконня стане в сотні разів менше", - написала депутат у Facebook.

Нагадаємо, 19 березня Верховна Рада прийняла в другому читанні законопроект № 4241 про захист боржників при врегулюванні простроченої заборгованості. 12 квітня закон підписав президент Володимир Зеленський, а 14 липня закон набув чинності. У законі прописані нові правила та права боржників.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк