20.03.2021, 07:48

В Україні прийнято закон про роботу колекторів: нові правила та права боржників

В Украине принят закон о работе коллекторов

Верховна Рада України прийняла в другому читанні та в цілому законопроєкт, який захистить боржників та посилює вимоги до роботи колекторських компаній. Документ підтримало 274 нардепи.

Верховна Рада прийняла в другому читанні та в цілому ]]>законопроєкт]]> №4241 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту боржників при врегулюванні простроченої заборгованості", який встановлює вимоги до колекторів при врегулюванні простроченої заборгованості, повідомляє Час Пік.

"Законом передбачається врегулювати правовідносини, що виникають під час врегулювання простроченої заборгованості, з метою захисту прав споживачів-боржників та обмеження доступу до ринку потенційно недобросовісних колекторів", - ]]>повідомляє]]> прес-служба парламенту.

Законом встановлено вимоги до кредитодавців, включаючи колекторські компанії, при врегулюванні простроченої заборгованості, а саме:

  • дотримуватися вимог до етичної поведінки та правил взаємодії з боржником;
  • інформувати боржника про залучення колекторської компанії до врегулювання простроченої заборгованості та/або відступлення права вимогу новому кредитору;
  • укладати договори лише з юридичними особами, включеними до Реєстру колекторських компаній;
  • повідомити Національний банк України про укладення з колекторською компанією договору (у строки та порядку, що визначені Національним банком України);
  • контролювати дії залучених колекторських компаній та надавати рекомендації щодо усунення порушень;
  • обов’язок розірвати договір з колекторською компанією в односторонньому порядку у разі її виключення з Реєстру колекторських компаній або в разі порушення нею вимог до етичної поведінки.

Під час першого контакту з боржником, колектор зобов'язаний повідомити назву своєї компанії, ім'я представника, від імені якого він уповноважений стягнути борг.

Боржник має право запросити підтверджуючі документи про обґрунтування стягнення боргу. Документи повинні бути надані протягом семи робочих днів.

Закон встановлює основні вимоги до роботи колекторів. Наприклад, буде заборонено:

  • дзвонити боржнику з 20:00 до 08:00;
  • дзвонити два рази на день;
  • повідомляти про борг третім особам;
  • вимагати від родичів погасити борги.

Про порушення можна повідомити у фінустанову та Нацбанк. Два порушення до вимог етичної поведінки призводять до дострокового розриву договору. Якщо колектор порушуватиме ці вимоги, то нестиме відповідальність: від штрафів у 50-100 тис. грн до виключення з реєстру колекторських компаній.

Також пропонується встановити штрафи для тих компаній, які будуть залучати колекторів, виключених з офіційного реєстру.

Читайте також:

В Україні 17 березня почали діяти нові штрафи за порушення ПДР: інфографіка

Транспортний податок в Україні: за які авто власникам доведеться викласти гроші

Податок на житло в Україні: Кому та скільки доведеться заплатити за "зайві" квадратні метри

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: