19.03.2021, 09:46

Транспортний податок в Україні: за які авто власникам доведеться викласти гроші

Транспортный налог в Украине

В Україні всім власникам автомобілів вартістю вище певного рівня доведеться заплатити транспортний податок. У народі його прозвали "податок на розкіш", оскільки власнику авто в Україні щороку необхідно заплатити 25 тисяч гривень.

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства на офіційному сайті відомства опублікувало ]]>перелік]]> моделей автомобілів, за які потрібно заплатити податок у 2021 році, повідомляє Час Пік.

Перелік містить наступні дані: марка, модель, рік випуску, об'єм двигуна, тип палива.

Хто зобов'язаний платити транспортний податок

Платниками транспортного податку є всі фізичні та юридичні особи, які мають у своїй власності зареєстровані легкові авто, що відповідають двом критеріям:

  • мають вік не більше 5 років з моменту випуску (включно);
  • їх середньоринкова ціна становить понад 375 розмірів мінімального доходу в Україні (від 2,2 млн грн).

У 2021 в список потрапили такі марки автомобілів: AstonMartin, Audi, Bentley, BMW, Cadillac, Chevrolet, Ferrari, Jaguar, Lamborghini, Landrover, Lexus, Maserati, Mercedes-Benz, Porsche, Rolls-Royce, Tesla.

Платник повинен сплатити податок протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення, яке надсилається (вручається) за місцем реєстрації до 1 липня податкового року.

Оплата в перші 90 днів - плюс 10% до штрафу, після 90 днів - 20%. Крім того, автомобіль або інше майно можуть заарештувати (так звана податкова застава).

Користуватися машиною можна і в заставі, але продати або подарувати її не вийде. Більше того, податківці мають право забрати автомобіль, продати його, з отриманої суми отримати платіж, а здачу повернути вже колишньому власнику автомобілю.

Чи можна не платити транспортний податок?

Якщо автомобіль підпадає під положення транспортного податку, то є лише дві потенційні можливості не платити даний податок. Податкове повідомлення можна оскаржити або в адміністративному, або судовому порядку.

Читайте також:

В Україні 17 березня почали діяти нові штрафи за порушення ПДР: інфографіка

В Україні вводять нові екзаменаційні квитки для водіїв: онлайн-тест на знання ПДР

"Нова пошта" з 20 березня підвищує тарифи: на скільки подорожчає упаковка та доставка відправлень

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк