19.03.2021, 07:52

Податок на житло в Україні: Кому та скільки доведеться заплатити за "зайві" квадратні метри

Налог на жилье в Украине

Громадяни України у 2021 році повинні заплатити податок на житло. До 1 липня власникам квартир та будинків прийдуть платіжки зі сплати податку на нерухомість. Тих, хто порушить правило, чекають штрафи або арешт майна.

Українцям у 2021 році потрібно платити податок на житло за 2020 рік. Розмір податку прив'язаний до площі житла, повідомляє Час Пік.

Платити за квартиру до 60 м2 та за будинок до 120 м2 не потрібно, а ось за кожен наступний "зайвий" метр держава стягує податок. Розмір податку - до 1,5% від мінімальної зарплати за минулий рік за кожен квадрат "понад" норми.

Кому потрібно заплатити податок

Податком обкладаються:

  • квартири площею понад 60 кв. м;
  • приватні будинки площею понад 120 кв. м.

Податок стягується за площі нерухомості, що перевищують встановлений ліміт. Наприклад, якщо площа квартири 65 м2, то податок буде нараховано за 5 м2.

Розмір податку

  • встановлюють за своїм рішенням сільські, селищні, міські ради або ради об'єднаних територіальних громад;
  • ставка податку на загальнодержавному рівні обмежена - не більше 1,5% від мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня звітного року за 1 кв. м.

З моменту отримання квитанції є рівно 60 днів на оплату. Якщо не вкластися в термін, доведеться платити штраф.

За умови затримки платежу до 30 днів - штраф 10%, від 30 днів - штраф 20%. Якщо людина зовсім відмовляється платити податок, то майно можуть заарештувати.

Власники житлової нерухомості, які повинні платити податок, але не отримали податкового повідомлення-рішення, можуть звернутися в податкову добровільно та провести звірку даних.

За словами юристів, є спосіб не платити за велику квартиру. Якщо квартира знаходиться у спільній власності членів сім'ї - платити податок потрібно. Якщо квартира розділена поквадратно між кожним членом сім'ї, то податок платити не доведеться.

Наприклад, якщо подружжю належить житло площею 80 кв. м, вони повинні заплатити за "зайві" 20 кв. м. Якщо квартира в рівні частки (по 40 кв. м) розділена між кожним членом сім'ї, то платити податок взагалі не доведеться.

Читайте також:

"Нова пошта" з 20 березня підвищує тарифи: на скільки подорожчає упаковка та доставка відправлень

Нова програма медичних гарантій: перелік безкоштовних послуг, доступних з 1 квітня 2021

Чи має право лікарня вимагати плату за медогляди, і які з них є платними: роз'яснення НСЗУ

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк