25.10.2021, 20:19

У РНБО оприлюднили список проросійських Telegram-каналів

Марина Началова | Всі новини автора

Рада національної безпеки та оброни оприлюднила список українських Телеграм-каналів, які просувають проросійські наративи.

Про це йдеться у ]]>звіті ]]>Центру протидії дезінформації, передає Час Пік.

У поле зору РНБО потрапили акаунти і Телеграм-канали, які системно просувають проросійські наративи щодо "Глосарію назв, термінів та словосполучень, які рекомендовано використовувати у зв’язку з тимчасовою окупацією Російською Федерацією Автономної Республіки Крим, м. Севастополь і окремих районів Донецької та Луганської областей", який нещодавно опублікувала РНБО.

"На публікацію Глосарію миттєво відреагували телеграм-канали, які безпосередньо пов’язані з дезінформаційною діяльністю на користь Російської Федерації. Основним наративом стало приниження національної гідності українців, особливо Революції Гідності, яку канали називають «переворотом»", - зазначається у звіті.

У "чорний список" потрапили такі Телеграм-канали: Klymenko Time, VESTI, Шептун, First, Новоstnoy, а також акаунти персональних блогів: Юрий Ткачёв, Андрей Манчук, КОРНИЛОВ, Максим Могильницкий, Вадим Рабинович, Moroz.Live.

Klymenko Time (53 тисячі підписників) – медійний проєкт, що належить колишньому Міністрові доходів і зборів України – Олександрові Клименку. Проєкт було запущено в жовтні 2017 року. Вже в грудні 2017 року співробітники Служби безпеки України провели обшук у студії YouTube каналу Klymenko Time. Це було реакцією на проведення ефіру зі скандальним адвокатом Тетяною Монтян. Канал часто розповсюджував проросійські та такі, що спрямовані проти уряду України, публікації.

Vesti (20 тисяч підписників) – канал видання Vesti.ua, що належить медіахолдингу «Мультимедіа-інвест груп». Головою холдингу є колишній прессекретар та цивільна дружина Олександра Клименка – Ольга Семченко.

Шептун (57 тисяч підписників) – один з популярних анонімних Telegram-каналів, що пишуть про політику. Характерною ознакою є публікація інсайдів та неперевіреної інформації. Активно цитує прокремлівських пропагандистів.

First (447 тисяч підписників) – один з великих Telegram-каналів, що пише про політику в Україні. На перший погляд не виділяється з-поміж інших різкими проросійськими публікаціями. Проте аналіз взаємодії з іншими каналами свідчить, що він належить до пулу, підтримуваного РФ.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк