26.10.2021, 14:01

Суд в Амстердамі наказав повернути "скіфське золото" Україні

Ольга Романец | Всі новини автора
скифское золото

26 жовтня Апеляційний суд Амстердама під час розгляду по суті справи про приналежність колекції так званого "скіфського золота" оголосив рішення. Він розпорядився передати предмети назад Україні.

Про це повідомляє прес-служба суду, передає Час Пік.

"Апеляційний суд Амстердама постановив, що Музей Алларда Пірсона (APM) повинен передати "кримські скарби" українській державі. Його зобов'язання повернути музейні експонати в музеї Криму закінчилися. Це остаточне рішення в апеляції, яка була подана на рішення Окружного суду Амстердама від 14 грудня 2016 року. Окружний суд також задовольнив позов Української Держави, але зробив це з інших підстав", - йдеться в повідомленні.

Відзначається, що до України відносяться предмети, що відносяться до колекції з Херсонеса Таврійського, одного з чотирьох музеїв. Водночас апеляційному суду не вдалося з'ясувати, чи є Україна власником предметів у колекціях трьох інших музеїв.

Крім того, незважаючи на те, що музейні експонати родом з Криму і в такій мірі можуть вважатися частиною Кримської культурної спадщини", вони є частиною культурної спадщини України, оскільки вона існує як незалежна держава з 1991 року.

Читайте також: Вулкан на Канарах вивергається з новою силою: в небо б'ють фонтани лави

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк