14.11.2021, 12:19

Українці не злюбили одну з антиковідних вакцин: сотні тисяч доз підуть на утилізацію

Марина Началова | Всі новини автора

В українців, які вирішили вакцинуватися від коронавірусу, одним із головних питань є вибір препарату. Виявилося, що однією з вакцин, які є в Україні, щепляться настільки неохоче, що півмільйона доз доведеться викинути. Це вакцина AstraZeneca.

Головний санітарний лікар України Ігор Кузін в інтерв'ю "]]>Главкому]]>" заявив, що на даний момент утилізації підлягає близько 500 тисяч доз AstraZeneca, термін придатності яких минув у жовтні.

За словами Кузіна, складно назвати точну кількість утилізованих доз, оскільки вакцину було розіслано по регіонах. Переважно йдеться про утилізацію AstraZeneca, яку було отримано в рамках гуманітарної допомоги.

А в листопаді можуть "прострочитися" ще 800 тисяч доз вакцини.

"Якщо ми будемо дивитися на інші залишки цієї вакцини, то з терміном придатності до 30 листопада є близько 800 тис. доз AstraZeneca. З тими темпами вакцинації, які є зараз, шансів на її утилізацію небагато. Маємо надію, що її встигнуть використати. Ці вакцини ми отримали в межах міжнародної гуманітарної допомоги, гроші платників податків України на неї не використовували", - заявив Кузін.

Головний санлікар назвав причини, через які українці не хочуть щепитися AstraZeneca.

"Перш за все, це доволі великий інтервал між введенням першої та другої дози. Та ж AstraZeneca може вводитися з інтервалом від 4 до 12 тижнів. І попри те, що МОЗ рекомендувало використовувати мінімальні інтервали між введеннями двох доз вакцини, на жаль, часто зустрічаємо випадки, коли застосовувався максимальний інтервал. Така проблема саме цієї вакцини", - зазначив Кузін.

За його словами, багато людей обирають вакцини з мінімальним інтервалом між дозами, щоб зробити щеплення швидше. Найпопулярніша - CoronaVac, у якої інтервал від 14 днів.

Частина людей відмовляються від AstraZeneca через антивакцинаторські "страшилки", зокрема чутки про тромбози, які нібито викликає даний препарат.

"Антивакцинатори говорять про тромбози, пов’язані з введенням AstraZeneca. Але багато їхніх повідомлень не підкріплені якоюсь доказовою базою, науковими дослідженнями. Хоча таких повідомлень в інфополі було достатньо, аби дискредитувати вакцину", - заявив Кузін.

Нагадаємо, на залізничних вокзалах України зробили вже 50 тисяч щеплень від COVID-19.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк