20.11.2021, 07:25

Україна та Канада підписали спільну заяву про партнерство в космічній сфері

Украина и Канада подписали совместное заявление о партнерстве в космической сфере

Космічні агентства України та Канади підписали спільну заяву про партнерство та співпрацю в космічній сфері. Спільний українсько-канадський проєкт зі створення космічного пускового комплексу в Новій Скошії є унікальним для обох країн.

19 листопада 2021 року в провінції Нова Шотландія (Канада) анонсовано початок будівництво космічного пускового майданчика. Про це повідомляє прес-служба посольства України в Канаді, передає Час Пік.

"18 листопада в Галіфаксі космічні агентства України та Канади підписали спільну заяву про партнерство, а 19 листопада відбулися урочистості з нагоди закладення "першого каменя" пускового майданчика українського та канадського проєкту зі створення космічного пускового комплексу", - йдеться в повідомленні.

У заході взяли участь голова Державного космічного агентства України Володимир Тафтай, міністр інновацій, науки та промисловості Канади Франсуа-Філіп Шампань, міністр імміграції, біженців та громадянства Канади, член парламенту від провінції Нова Скошія Шон Фразер, президент Канадського космічного агентства Ліза Кемпбел, міністр економічного розвитку провінції Нова Скошія Сюзан Коркум-Грік інші представники влади та бізнесу.

Спільний українсько-канадський проєкт зі створення космічного пускового комплексу в Новій Скошії реалізує канадська компанія Maritime Launch Services та передбачає використання українського ракетоносія "Циклон 4М".

"Проект передбачає створення на атлантичному узбережжі провінції Нова Шотландія комерційного космодрому для ракети-носія "Циклон-4М" розробки та виробництва українських ДП "КБ "Південне" та ДП ВО "Південний машинобудівний завод", - зазначив Володимир Тафтай.

Також глава космічного агентства відзначив важливість проєкту не тільки для розвитку космічного співробітництва України та Канади, а й для подальшого зміцнення традиційно дружніх та партнерських відносин між двома державами.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк