03.12.2021, 11:35

Резніков назвав терміни можливої ескалації з боку Росії

Марина Началова | Всі новини автора

Бачення України чергових приготувань Російської Федерації співпадає з оцінками іноземних партнерів.

Про це заявив під час виступу у Верховній Раді міністр оборони Олексій Резніков, передає Час Пік.

Він зазначив, що Росія протягом року застосовує тактику своєрідних "хвиль".

"Відбулася концентрація військ неподалік наших кордонів, потім особовий склад відводився у місця постійної дислокації, а техніка залишалася. Це дозволяє противнику скоротити час на розгортання", - сказав Резніков.

Він повідомив, що у квітні та вересні Росія стягувала до кордонів України понад 50 батальонно-тактичних груп. Зараз навколо України та у Криму в постійній готовності перебуває 41 батальонно-тактична група, з них 33 на постійній основі і 8 додатково перекинуті до Криму. Сумарна кількість військ РФ, в тому числі на тимчасово окупованих територіях, які можуть бути задіяні для ескалації, оцінюється у 94,3 тис. осіб.

Резніков повідомив, що у Росії вже почалися зимові навчання поблизу України, активізувалася розвідка, перевіряється зв'язок, здійснюються заходи з маскування. Минулого тижня відбулося посилення танками та бронетехнікою угрупувань у Брянській та Смоленській областях.

"У разі входження двох великих десантних кораблів Балтійського флоту з Середземного до Чорного моря, їх загальна кількість в регіоні збільшиться до 9. Разом з катерами це дозволить противнику одночасно перекидати до 3 тис. військовослужбовців і до 250 одиниць бойової техніки", - повідомив міністр оборони.

"За цими маневрами спостерігаємо не тільки ми, тому жодних сюрпризів не буде. Навпаки, наші військові зміцнюють напрями за найбільшими ризиками", - підкреслив він.

Резніков зазначив, що розвідка аналізує усі, навіть найгірші сценарії.

"Вірогідність масштабної ескалації з боку Росії існує. Найбільш вірогідним часом досягнення готовності для ескалації буде кінець січня. Наголошую, ескалація є вірогідним сценарієм, але не обов'язковим, і наше завдання відвернути його", - заявив Резніков.

Він заявив, що потрібно зробити ціну можливої ескалації неприйнятною для агресора.

"Україна найбільш зацікавлена у політично-дипломатичному сценарії врегулювання. Жодних силових провокацій з нашого боку, у принципі, бути не може", - сказав міністр оборони.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк