20.12.2021, 15:41

Кабмін пропонує штрафувати за заперечення російської агресії

Ольга Романец | Всі новини автора
Законопроект

Кабінет міністрів зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт про встановлення відповідальності за публічне заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України.

Тексти відповідних законопроектів №6435 і №6436 оприлюднені на сайті парламенту, передає Час Пік.

Йдеться про публічне заперечення іноземними та вітчизняними публічними діячами, людьми, уповноваженими на виконання функцій держави та місцевого самоврядування, політично значущими персонами збройної агресії Російської Федерації проти України. А також - тимчасової окупації Росією територій України та спроб Росії легітимізувати анексію тимчасово окупованої території.

Це визнається наругою над жертвами розв'язаної агресії РФ проти України і приниженням гідності українського народу. Документом пропонується встановити, що зазначені дії є протиправним.

Публічним запереченням збройної агресії РФ проти України, тимчасової окупації Російською Федерацією територій України Уряд пропонує визнати принаймні одне відкрите звернення до більш ніж однієї особи, в якому виражається будь-яка письмова вказівка та / або графічне зображення тимчасово окупованого Криму та міста Севастополя в межах державного кордону іноземної держави або як окремого територіального суб'єкта за межами державного кордону України.

Проєкт закону також визначає основні шляхи, якими здійснюються публічні заперечення. Це преса, радіо, телебачення або інші засоби масової інформації. Також мова йде про інтернет, публічні виступи, демонстрації в громадських місцях плакатів і гасел. Йдеться також про поширення листівок або інших друкованих матеріалів.

Заперечення агресії РФ передбачає штраф у розмірі від тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Це від 17 тисяч гривень до 34 тисяч гривень.

Якщо людина повторно протягом року знову заперечить факт російської агресії, її оштрафують на суму від двох до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Це від 34 тисяч гривень до 51 тисячі гривень.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк