29.12.2021, 10:55

Зміна клімату сильно вдарить по декількох областях України - дослідження

Иллюстративное фото / Открытый источник

Зміна клімату - один із значущих факторів, який вплине на розвиток України в XXI столітті. Низка областей України зазнають найбільших втрат внаслідок зміни клімату через зниження вартості сільськогосподарського виробництва, зростання бідності та нерівності.

Про це йдеться у звіті дослідження Світового банку про вплив зміни клімату на ключові сектори економіки України, проведеному за ініціативи Міністерства захисту навколишнього середовища та природних ресурсів України. Дослідження є першою детальною оцінкою потенційних наслідків зміни клімату для України на основі декількох сценаріїв. Про це ]]>повідомляє ]]>Мінекології, передає Час Пік.

В рамках дослідження вивчалися два сценарії:

  • при зниженні викидів парникових газів та реалізації заходів з адаптації до кліматичної змін - глобальне потеплінні на 2,4°C до 2100 року;
  • при “звичайному ході справ” - підвищення температури на 4,3 ° C до 2100 року.

Другий сценарій передбачає зниження врожайності в Україні ячменю, кукурудзи та соняшнику в 2030-2050 роках на 10-30% до рівня 2010 року.

У звіті уточнюється, що непередбачуваність моделей опадів, особливо після 2050 року, створює необхідність приділяти більше уваги прогнозованим змінам на місцевому рівні.

Головні висновки звіту:

  • Річні температури постійно змінюватимуться протягом століття. Це, ймовірно, призведе до змін у режимі річних опадів, підвищення температури повітря влітку та збільшення посух на півдні та сході України. Згідно із одним зі сценаріїв, до кінця століття, на Півдні буде понад 100 тропічних ночей і до 135 літніх днів на рік.
  • Щороку кількість опадів збільшуватиметься та ставатиме нерівномірною. Взимку їх кількість збільшиться, а влітку, навпаки, зменшиться.
  • Аномальна спека, грози, сильні опади, дощові та річкові повені, посухи, град, шквали, торнадо, сильні снігопади, дощі, що утворюють ожеледицю, налипання мокрого снігу - їх частота та інтенсивність лише зростатимуть.
  • Врожаї для всіх сільськогосподарських культур будуть істотно коливатися.
  • Тривалі посухи призведуть до погіршення здоров’я лісу, збільшення рівня загибелі дерев та лісових пожеж. Відбудеться значне скорочення площ, придатних для вирощування ялини, бука, сосни та дуба.
  • Зміна клімату матиме більший вплив на одні області, ніж на інші. Найбільше постраждають Черкаська, Херсонська, Кіровоградська, Полтавська та Вінницька. 
  • Через зниження вартості сільськогосподарського виробництва найбільших втрат та зростання бідності та нерівності зазнають у Харківській, Кіровоградській, Львівській, Луганській та Житомирській областях. 
  • Для України важливо вже зараз розпочати впроваджувати дієві адаптаційні заходи. Адже це може значно зменшити наслідки зміни клімату.

"Наслідки зміни клімату вже відчуваються в Україні - лише в 2020 році від посух, пожеж та затоплень обсяги економічних втрат сягали 25 млрд гривень, тому Для України важливо вже зараз розпочати впроваджувати дієві адаптаційні заходи. Цього року була прийнята Стратегія з екологічної безпеки та адаптації до зміни клімату та відповідний операційний план заходів. Також найближчим часом Кабінет Міністрів розгляне концепцію науково-технічної програми в сфері зміни клімату до 2030 року", - зазначила заступник міністра захисту навколишнього середовища та природних ресурсів України з питань європейської інтеграції Ірина Ставчук.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк