02.01.2022, 20:52

Українцям від 60 років дозволять робити бустерну дозу вакцини, на черзі - всі охочі

Марина Началова | Всі новини автора

Найближчим часом українці старше 60 років зможуть отримати бустерну дозу вакцини від коронавірусу.

Про це повідомив в інтерв'ю "Суспільному" головний санітарний лікар України Ігор Кузін, передає Час Пік.

"Уже є рішення Національної технічної групи експертів про рекомендацію дозволити проводити бустерні дози для людей віком від 60 років і більше. Це рішення найближчим часом також набуде чинності. Також ми очікуємо рішення НТГЕІ, яке буде проводитися 5 січня, де буде розглядатися питання про універсальний доступ до бустерної дози всіх охочих", - зазначив він.

Кузін пояснив відмінність бустерної дози та додаткової, яку наразі можуть отримати люди з проблемами імунітету і ті, в кого є ризик того, що базовий курс подвійної імунізації не призведе до формування повноцінного імунітету. Йдеться про імунокомпроментованих людей після трансплантації, з важкою імуносупресією, на фоні прийому гормональної терапії.

Після отримання додаткової дози дія сертифікату про вакцинацію не продовжується, оскільки людина фактично отримала три дози, але в неї рівень імунного захисту такий, як в звичайної здорової людини після двох доз щеплення, пояснив Кузін.

Натомість бустерна доза допомагає поновити як захисний титр антитіл, так і забезпечити більш ефективний захист. Зараз вона рекомендована для введення медичним працівникам та працівникам будинків інтернатного типу через 6 місяців після завершення базового курсу щеплення. Терміну дії сертифікату продовжується на 270 днів після отримання бустерної дози.

Також Кузін сказав, чи загрожує Україні локдаун через штам "Омікрон".

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк