05.01.2022, 23:03

Обов'язковий техогляд повертається?: Кого торкнеться, що може бути з цінами та особливості процедури

техосмотр

Очікується, що в 2022 році в Україну повернеться обов'язковий техогляд авто. Відповідні зміни можуть набути чинності вже у вересні.

Як відомо, ця процедура була скасована в 2011 році у зв'язку з поширенням корупційних схем, які фактично звели нанівець "авторитет" талона ТО. Однак власники автобусів, транспорту для перевезень пасажирів та вантажів весь цей час проходили техогляд, передає Час Пік з посиланням на українські ЗМІ.

Чому обов'язковий то хочуть повернути?

Влада країни робить кроки щодо впровадження обов'язкового техогляду для всіх авто, оскільки це може сприяти подальшій інтеграції з ЄС. Якщо говорити про норми, які діють в ЄС, транспорт повинен відповідати не тільки технічним, а й екологічним стандартам, що стане для власників старих авто справжньою катастрофою.

Хто повинен буде проходити техогляд?

Передбачається, що техогляд зобов'язані будуть проходити всі транспортні засоби, які пересуваються по дорогах загального користування. Сюди також входять мопеди, мотоцикли та причепи.

Як буде проходити техогляд?

Пройти техогляд можна буде тільки на сертифікованих СТО. Згідно з коментарями МВС, талони про проходження будуть електронним, проте чи зв'яжуть їх з "Дією" - поки не відомо. Варто відзначити, що весь процес - для запобігання корупції - буде записуватися на відео.

Якими можуть бути ціни?

На сьогоднішній день в середньому ТО коштує плюс-мінус 1000 гривень. Експерти українського авторинку вважають, що процедура може злетіти в ціні. Особливо "нервовим" фактором загрожує стати те, що середній вік авто в Україні - близько 19 років, безліч авто має модифікації (зрізані каталізатори, приміром). Це здатне спричинити додаткові витрати з "модернізації" авто та підгонки до вимог.

Читайте також: Обов'язковий техогляд та нові штрафи: що чекає українських водіїв у 2022 році

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк