08.01.2022, 21:22

В Україні набула чинності заборона на гендерну дискримінацію в рекламі та вакансіях

сексизм в рекламе

У суботу, 8 січня, в Україні набув чинності закон "Про внесення змін до закону України "Про рекламу" щодо протидії дискримінації за ознакою статі" № 1750-IX.

Він забороняє рекламу, яка містить ознаки гендерної дискримінації, а також вакансії із зазначенням статі або віку майбутнього співробітника, передає Час Пік.

Згідно з ]]>документом]]>, вводиться заборона на розміщення реклами, якщо в ній містяться твердження або зображення інтелектуальної, фізичної, соціальної або іншої переваги однієї статі над іншою, стереотипність ролі чоловіка і жінки.

Зокрема, тепер не можна демонструвати в рекламі насильство за ознакою статі, використовувати зображення тіла людини або частин тіла виключно як сексуального об'єкта з метою залучення уваги споживачів, якщо така демонстрація ніяк не стосується рекламованого продукту.

Крім того, деякі заборони торкнуться і роботодавців. Так, забороняється пропонувати роботу тільки жінкам або тільки чоловікам (якщо це не специфічна робота, яка виконується особами певної статі), а також висувати вимоги щодо статі здобувача.

Порушення правил публікації вакансій загрожує роботодавцю штрафом у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати.

Читайте також: Вартість першої реєстрації авто в Україні змінилася: скільки потрібно платити

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк