18.01.2022, 16:30

У патрульній поліції розповіли, що слід зробити, щоб штрафи приходили водію, а не власнику авто

Марина Началова | Всі новини автора

Українці, які передали свої автомобілі у користування іншій особі, та керівники організацій, які мають багато автівок в автопарку, цікавляться, що слід зробити, щоб відповідальність за порушення ПДД отримував саме водій, а не власник транспортного засобу чи керівник юридичної особи.

Перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції Олексій Білошицький повідомив у Фейсбуці, що треба зробити, щоб не сплачувати чужі штрафи, передає Час Пік.

Для цього потрібно призначити належного користувача. Належний користувач - це особа, яка на законних підставах користується транспортним засобом, що їй не належить.

Призначити належного користувача на авто можна не виходячи з дому, щоб у разі автоматичної фото- або відеофіксації порушень ПДР штрафи отримувала саме ця особа.

Замовити послугу може особа, яка хоче стати належним користувачем.

Для цього потрібно:

- Авторизуватися в ]]>Електронному кабінеті водія]]> за допомогою кваліфікованого електронного підпису (КЕП, раніше ЕЦП), BankID або MobileID.

- Обрати з переліку послугу “Керування належним користувачем”.

- Ввести VIN-код транспортного засобу, належним користувачем якого особа хоче стати, та перевірити правильність деперсоніфікованої інформації про транспортний засіб, яку видасть система.

- Обрати підставу для належного користування:

  • домовленість із власником;
  • довіреність на право користування ТЗ;
  • договір оренди, найму чи позики;
  • договір фінансового або оперативного лізингу.

- Ввести e-mail і телефон власника авто.

- Перевірити свої дані та за необхідності прикріпити скан-копії довіреності чи договору, що є підставою для належного користування.

- Підписати створену заявку за допомогою кваліфікованого електронного підпису.

- Наступним етапом є отримання листа власником з посиланням на онлайн-заяву особи, яка призначається належним користувачем.

- Власник авто має перейти за посиланням і дати згоду на це призначення.

- Після візування — заявка підтверджується оператором в територіальному сервісному центрі МВС.

Після цього особа, яка замовила послугу належного користувача, може побачити статус підтвердження заявки в е-Кабінеті водія.

На цю процедуру обов’язково потрібна згода обох: власника та користувача.

Якщо немає змоги здійснити реєстрацію належного користувача через Електронний кабінет водія, тоді і власнику, і належному користувачу слід звернутися з відповідними документами в будь-який територіальний сервісний центр МВС.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: