15.02.2022, 17:46

Соцопитування показало, скільки українців готові чинити опір агресору, у тому числі збройний

Марина Началова | Всі новини автора

На фоні повідомлень про ескалацію з боку Росії та можливе військове вторгнення, зростає готовність українців чинити опір агресору.

Упродовж 5-13 лютого 2022 року Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) провів відповідне соцопитування методом телефонних інтерв’ю, передає Час Пік.

Респондентам ставили запитання: «У разі здійснення збройної інтервенції з боку Росії у Ваше місто чи село, чи вдалися б Ви до якихось дій і якщо «так», то яких саме?». Загалом, результати опитування засвідчують, що українці чинитимуть опір російським інтервентам.

При цьому, з грудня 2021 року попри продовження агресивної ескалації ситуації Росією в Україні зростає готовність чинити опір: з 33,3% до 37,3% зросла готовність чинити збройний опір. Крім цього, з 21,7% до 25% зросла готовність опиратися шляхом участі в акціях громадянського спротиву. Загалом, одним або іншим способом чинити опір готові 57,5% українців проти 50,2% у грудні. Серед інших опцій – виїхали б у більш безпечний регіон – 12,4%, виїхали б закордон – 7,5%, нічого б не робили – 17,9%. Ще 7,6% не визначилися із відповіддю, а 1,2% відмовилися відповісти на запитання.

У регіональному вимірі готовність чинити опір варіює від 72,2% на Заході до 30,5% на Сході. Готовність чинити збройний опір – від 44,8% на Заході до 17,8% на Сході. На Заході і в Центрі готовність чинити опір зросла. На Півдні порівняно з груднем різниця в межах похибки, але з тенденцією до деякого зростання готовності чинити опір. На Сході, навпаки, різниця також у межах похибки порівняно з груднем, але є тенденція до нижчої готовності чинити опір.

Проаналізована готовність чинити опір російським інтервентам у розрізі партійних і президентських електоратів. Готовність до опору відрізняється залежно від того, яку партію/кандидата підтримують респонденти і можна говорити про тенденцію, що прихильники сил, яких політичні коментатори зараховують до «проросійських», у меншій мірі готові чинити опір. Утім, разом з цим важливо також бачити, що навіть серед виборців таких сил значна частина буде чинити опір російським інтервентам (тобто що прихильність до таких партій/кандидатів не є тотожною схваленню агресивних дій Росії і, тим більше, не є тотожною «вітанню» інтервентів на українській землі).

Також наведена готовність чинити опір російським інтервентам у розрізі статі, віку і типу населеного пункту проживання. Чоловіки у більшій мірі готові чинити опір: серед них 72% готові чинити опір, в т.ч. 60% готові до збройного опору, а 17% – до участі в громадянському опорі. Серед жінок 46% готові чинити опір, з яких 18% готові збройно чинити опір, 32% – шляхом участі в акціях громадянського опору. За віком лише найстарші респонденти (70+ років) вирізняються дещо нижчою готовністю опиратися, у той час як більшість респондентів 18-69 років готові до опору, в т.ч. не менше 32.5% залежно від вікової категорії готові до збройного опору.

Читайте ще: "Тут вас не чекають": У Луганській області на кордоні з Росією провели акцію

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: