13.03.2022, 14:53

Деяким українцям спростили правила виїзду за кордон: кого це стосується

Ольга Романец | Всі новини автора
ганица

За ініціативою Мінсоцполітики уряд спростив процедуру перетину кордону для окремих категорій людей з інвалідністю та супроводжуючих їх осіб, а також посилив контроль за виїздом дітей з вразливих категорій.

Зокрема, згідно з рішенням уряду, люди з інвалідністю I та II груп, незалежно від віку, мають право перетинати державний кордон України за наявності одного з таких документів:

  • довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією,
  • посвідчення, що підтверджує відповідний статус, пенсійне посвідчення або посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України "Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю" , "Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю",
  • довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію або соціальну допомогу.

"Ми побачили, що зараз, під час термінової евакуації люди з інвалідністю стикаються з кількома проблемами на кордоні. Перша - це те, що велика кількість чоловіків з інвалідністю I і II груп у віці від 18 до 60 років не мають взагалі військових квитків. А у тих, хто має, відсутня у квитку відмітка про непридатність до військової служби. У мирний час у них просто не було потреби оформляти квиток або проставляти позначку про непридатність до служби. Але зараз прикордонники не пропускають їх через кордон і направляють на медкомісію до військкоматів для отримання довідки про непридатність до військової служби. З цим зіткнулися тисячі чоловіків з інвалідністю I і II груп, зокрема, повністю незрячі, чоловіки, які пересуваються на колісних кріслах або постійно пересуваються за допомогою милиць", - прокоментувала міністр соцполітики Марина Лазебна.

Також згідно з рішенням уряду, разом з кожною людиною з інвалідністю I і II групи, які потребують постійного догляду, дозволено перетинати кордон одному з членів сім'ї першого ступеня споріднення, який досяг 18-річного віку, або одній іншій особі досягла 18-річного віку. Документом, який підтверджує здійснення догляду в даному випадку може бути посвідчення, довідка про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд.

Людину з інвалідністю, яка визнана недієздатною або обмежена в дієздатності, може супроводжувати один опікун, піклувальник або член сім'ї першого ступеня споріднення, який досяг 18-річного віку.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк