18.03.2022, 11:28

В Україні створено Національне інформаційне бюро з питань військовополонених

обмен пленными

В Україні створено Національне інформаційне бюро (НІБ), яке займатиметься збиранням та систематизацією інформації щодо загиблих, зниклих безвісти або українців, що потрапили у полон, а також щодо полонених та загиблих російських окупантів.

Таке рішення ухвалено 17 березня 2022 року під час засідання уряду України та ]]>затверджено ]]>відповідним розпорядженням №228-р "Про визначення державного підприємства, яке виконує функції Національного інформаційного бюро", повідомляє Час Пік.

НІБ діятиме відповідно до міжнародно-гуманітарного права, зокрема ст. 122 Женевської Конвенції про поводження з військовополоненими (III) та ст. 136 Женевської Конвенції про захист населення під час війни (IV).

"Ключовою метою Національного інформаційного бюро є збір усіма можливими способами, узагальнення даних про українських військовополонених, загиблих, зниклих безвісти, незаконно утримуваних рф, в тому числі й мирного населення.

Крім того, відповідно до офіційних даних Генштабу ЗСУ, втрати особового складу ворога вже перевищують 14 тисяч. Наші захисники щоденно беруть у полон тих, хто незаконно вторгся на нашу територію з 24 лютого поточного року. Тож списки як загиблих, так і полонених ми теж складатимемо. Їхні родини будуть знати, куди влада росії відправила їх чоловіків, дітей та братів.

В подальшому ми створимо щось на кшталт обмінного фонду і через структури Міжнародного комітету Червоного Хреста, який виступатиме нейтральним посередником, будемо надавати інформацію противній стороні", - повідомила віце-прем'єр, голова МінТОТ Ірина Верещук на брифінгу 17 березня.

Національне інформаційне бюро перебуватиме у сфері управління Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України

Запрацювала "гаряча лінія" Національного інформаційного бюро - 1648 та (044) 287-81-65 для первинного збору інформації та комунікації з постраждалими. Лінія також функціонуватиме у месенджерах.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк