16.04.2022, 20:31

Війна в Україні: оперативна інформація станом на вечір 16 квітня

всу

52-у доба український народ героїчно протистоїть російському збройному вторгненню. Росія продовжує вести повномасштабну війну проти України.

Про ситуацію на фронтах станом на вечір 16 квітня повідомив Генштаб ЗСУ у Facebook, передає Час Пік.

За інформацією Генштабу, через ведення бойових дій на території України РФ перенесла ротацію підрозділів 68-ї загальновійськової армії Східного військового округу в Сирії. Військкомати Центрального військового округу ЗС РФ агітують військовослужбовців, що перебувають у запасі, до підписання короткострокових контрактів строком від 3 місяців до 1 року.

На Волинському та Поліському напрямках ворог активних дій не робив. У ході перегрупування військ зафіксовано переміщення залізничним транспортом з території Білорусі (залізнична станція "Гомель-Новобелицька") підрозділів 83-ї окремої десантно-штурмової бригади ЗС РФ. Зберігається загроза завдання ракетних ударів по об'єктах критичної інфраструктури з території Білорусі.

На Сіверському напрямку противник завершує перегрупування військ Центрального військового округу. Не виключається, що окупанти продовжать ракетні удари та артилерійські обстріли з території Росії по об'єктах військової та цивільної інфраструктури України.

На Слобожанському напрямі основні зусилля ворога зосереджуються на перегрупуванні, посиленні угруповання своїх військ та продовженні утримання позицій у районі міста Харкова.

На Ізюмському напрямку основні зусилля окупантів зосереджені на утриманні зайнятих рубежів та позицій у районі населених пунктів Суха Кам'янка, Сулігівка, Бражківка, Мала Камишеваха та Андріївка. Ворог намагається покращити тактичне становище, протягом доби зробив спробу проведення наступально-штурмових дій і намагався просунутися в глиб населеного пункту Довгеньке, проте зазнав невдачі та значних втрат. Для посилення угруповання на зазначеному напрямку з території РФ переміщені підрозділи зі складу 106 повітряно-десантної дивізії. Після завершення створення ударного угруповання та формування резервів противник намагатиметься відновити наступ у напрямку Барвенкового та Слов'янська.

На Донецькому та Таврійському напрямах окупанти намагаються здійснювати вогневий вплив та вести штурмові дії на більшості напрямків. Ворог посилив угруповання військ за рахунок переміщення з території Білгородської області до району населеного пункту Сватового окремих підрозділів Центрального військового округу.

У Генштабі вважають, що противник продовжить штурмові дії по всій лінії зіткнення у Донецькій та Луганській областях. ЗС РФ спробують зосередити зусилля на захопленні населених пунктів Попасна, Рубіжне, міста Маріуполь, а також вийти в райони населених пунктів Вугледар та Мар'їнка. Крім того, противник готуватиметься до наступу на Курахівському та Авдіївському напрямках.

Водночас, як зазначає Генштаб, спостерігається зниження рівня морально-психологічного стану підрозділів 1-го армійського корпусу, що діє на Донецькому напрямку. Це пов'язано з великими втратами підрозділів, поповнення яких видбулося за допомогою мобілізованих.

У Южнобузькому напрямку основні зусилля ворог зосереджував на спробах встановлення повного контролю над територією Херсонської області та утримання зайнятих позицій. У Херсоні виявлено поширення російсько-окупаційною адміністрацією агітаційних листівок із закликами до мирного співіснування з окупантами. Водночас триває залякування та терор мирного населення.

За наявною інформацією, ймовірність залучення оперативної групи російських військ у Придністровському регіоні Молдови до збройної агресії проти України залишається низькою.

Читайте також: Генштаб ЗСУ оприлюднив оновлені дані про втрати окупантів

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк