04.05.2022, 20:32

Війна в Україні: оперативна інформація станом на вечір 4 травня

всу

70-ту добу український народ героїчно протистоїть російському військовому вторгненню. РФ продовжує ведення повномасштабної війни проти України. 

Про ситуацію на фронтах станом на вечір 4 травня повідомив Генштаб ЗСУ у Facebook, передає Час Пік.

За інформацією Генштабу, противник продовжує ведення наступальних дій у Східній операційній зоні. Командування російських військ намагається наростити темпи наступу на сході України з метою виходу на адміністративні кордони Луганської та Донецької областей, а також розвивати наступ на Запорізькому та Криворізькому напрямках. З метою досягнення певних цілей противник намагається завдавати шкоди підрозділам Сил оборони, проводить перегрупування та посилення своїх військ, нарощує систему вогневої поразки та матеріально-технічного забезпечення. Ворог активізував завдання ракетно-бомбових ударів з метою руйнування транспортної інфраструктури України.

На Слобожанському напрямку діє угруповання противника у складі окремих підрозділів 6 загальновійськової армії Західного військового округу, 41 загальновійськової армії Центрального військового округу, берегових військ балтійського та північного флотів. Продовжуються авіаційні удари та артобстріли по Харкову. Російські окупанти у Валуйському районі Білгородської області здійснили розгортання допоміжного пункту управління 36-ї загальновійськової армії Східного військового округу. В рамках посилення угруповання військ на вказаному напрямку ворог здійснює переміщення особового складу з території Білгородської області.

На Ізюмському напрямку противник намагається перехопити ініціативу і проводить наступальні дії у напрямку Ізюм - Барвінкове. З цією метою ворог робить артилерійські обстріли позицій ЗСУ у районах населених пунктів Грушуваха, Нова Дмитрівка та Курулько. Крім того, противник зосередив до 40 одиниць ударних та транспортних вертольотів Мі-24 та Мі-8 на території Білгородської області у безпосередній близькості від державного кордону України.

На Донецькому напрямку основні зусилля ворога зосереджені на веденні наступу на населені пункти Лиман, Оріхово, Попасна, Велика Новосілка, Гуляйполе, Камишеваха та Оріхів.

Протягом дня на Лиманському напрямку противник робив безуспішні спроби закріпитися в населеному пункті Олександрівка.

На Сєвєродонецькому напрямку окупанти вели наступ у напрямку населеного пункту Воєводівка, успіху не мали.

На Попаснянському напрямку ворог намагався розширити контроль над населеним пунктом Оріхове, успіху не мав.

З метою сковування дій підрозділів Сил оборони противник здійснює обстріл позицій ЗСУ практично вздовж усієї лінії зіткнення. Завдає авіаційних ударів у районах населених пунктів Авдіївка, Маріуполь, Сєвєродонецьк, Краматорськ та Гуляйполе.

Триває блокування та спроби знищення українських підрозділів у районі "Азовсталі" у Маріуполі. В окремих районах за підтримки авіації ворог відновив наступ із метою взяття під контроль території заводу. Успіхів не має.

На Новопавлівському напрямку окупанти спробували штурм населеного пункту Новосілка. Ворог зазнав втрат і відступив. З метою посилення угруповання військ противник здійснює перекидання техніки та особового складу залізничним транспортом.

На Південнобузькому та Таврійському напрямах окупанти, силами окремих підрозділів 8-ї та 49-ї загальновійськових армій, 22-го армійського корпусу, берегових військ Чорноморського флоту, повітряно-десантних військ ведуть бойові дії з метою утримання тимчасово зайнятих територій та створення умов для активізації наступу у напрямках Херсон - Миколаїв та Херсон - Кривий Ріг.

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямах певні підрозділи ЗС Білорусі продовжують виконувати завдання щодо посилення ділянки українсько-білоруського кордону в Брестській та Гомельській областях. Відзначається нарощування системи протиповітряної оборони у Гомельській області, проведено тренування підрозділів редіоелектронної боротьби. Надалі не виключається проведення демонстраційних та провокаційних дій у районах, наближених до державного кордону України.

З метою підтримки напруженості на кордоні та недопущення перекидання резервів українських військ на загрозливі напрямки, противник утримує поблизу українсько-російського кордону в районі населеного пункту Козино Курської області підрозділи зі складу 90-ї танкової дивізії Центрального військового округу. Не виключається активізація обстрілів з району на території Сумської області.

В акваторіях Чорного та Азовського морів корабельне угруповання Чорноморського флоту РФ продовжує виконувати завдання щодо ізоляції району ведення бойових дій, розвідки та вогневої підтримки на приморському напрямку. Не виключається можливість залучення зазначеного корабельного складу до завдання ракетних ударів по території України. В даний час у готовності до застосування ракетного озброєння в акваторії Чорного моря знаходяться три носії крилатих ракет морського базування "Калібр".

Читайте також: У Міноборони розповіли, як змінилася тактика РФ з початку війни проти України

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк