09.05.2022, 22:51

Історична подія: Джо Байден підписав закон про ленд-ліз для України

Віктор Білий | Всі новини автора

9 травня президент США Джо Байден підписав закон, який спростить тривалий процес постачання Україні військової техніки, необхідної для боротьби з Росією.

Фото моменту підписання опублікувала у Twitter помічник прес-секретаря Білого дому Анжела Перес, передає Час Пік.

Це рішення відновлює дію програми часів Другої світової війни, яка дозволяє президенту США Джо Байдену більш ефективно відправляти зброю та інші постачання в Україну на тлі вторгнення росії - без бюрократичної тяганини.

Що таке Закон про ленд-ліз?

Закон про ленд-ліз, прийнятий в 1941 році, дозволяв уряду США "позичати і здавати в оренду" військові поставки будь-яким країнам, що беруть активну участь у військовому конфлікті. Ленд-ліз - державна програма США в роки Другої світової війни, коли країна постачала зброю та стратегічні матеріали союзників з антигітлерівської коаліції.

Ленд-ліз для України

Закон про ленд-ліз на захист демократії в Україні від 2022 року був внесений до Сенату сенатором Джоном Корніном 19 січня. Зокрема, він каже:

"Надати Президенту розширені повноваження щодо укладання угод з Урядом України щодо надання або оренди оборонних засобів цьому Уряду для захисту цивільного населення України від російського військового вторгнення та для інших цілей.

Президент може уповноважити уряд Сполучених Штатів надавати або здавати в оренду оборонні засоби уряду України або урядам країн Східної Європи, порушених вторгненням Російської Федерації в Україну, щоб допомогти зміцнити обороноздатність цих країн та захистити їх громадянське населення від потенційного вторгнення або агресії з боку збройних сил, що триває. Російської Федерації".

Нагадаємо, що Сенат одноголосно схвалив цей документ 7 квітня, а 28 квітня його підтримала Палата представників США ухвалила закон про ленд-ліз для України.

Читайте також: Зеленський зустрівся з генсеком Ради Європи Пейчинович-Бурич

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк