11.05.2022, 19:37

Війна в Україні: оперативна інформація станом на вечір 11 травня

война в украине

77-му добу український народ героїчно протистоїть російському військовому вторгненню. РФ не припиняє ведення повномасштабної війни проти України. 

Про ситуацію на фронтах станом на вечір 11 травня повідомив Генштаб ЗСУ у Facebook, передає Час Пік.

За інформацією Генштабу, супротивник не припиняє ведення наступальних дій у Східній операційній зоні. Найбільша активність окупантів спостерігається на Слобожанському та Донецькому напрямках.

На Волинському та Поліському напрямках противник активних дій не робив. Продовжуються заходи інженерного обладнання оборонних позицій вздовж державного кордону у Брестській та Гомельській областях. У Брестській та Гродненській областях проводиться збір із залученням військовозобов'язаних запасу. Зберігається загроза завдання з території Білорусі ракетних та авіаційних ударів по українських об'єктах.

На Сіверському напрямку ворог продовжує забезпечувати посилену охорону ділянки українсько-російського кордону у Брянській та Курській областях. З метою недопущення перегрупування військ ЗСУ та перекидання їх на інші напрями, підрозділи ЗС РФ продовжують проведення демонстраційних дій. У прикордонних з Україною областях ворог нарощує систему протиповітряної оборони.

На Харківському напрямку супротивник наступальних дій не проводив. Підрозділи окупантів перейшли до оборони з метою уповільнення темпу наступу ЗСУ. У ході успішних дій підрозділів ЗСУ звільнено населений пункт Питомник Харківської області.

На Слов'янському напрямку основні зусилля ворога зосереджувалися на створенні умов відновлення наступу. Підрозділи супротивника продовжували поповнення запасів матеріально-технічних засобів із метою нарощування наступальних можливостей.

На переважній більшості тимчасово зайнятих територій Харківської області з метою запобігання передачі інформації про переміщення російських військ окупанти здійснюють придушення мережі мобільного зв'язку. Місцеві жителі багатьох населених пунктів залишаються без електроенергії та води. Виїзд на територію, підконтрольну Україні російськими окупантами, заборонено.

На Донецькому напрямку основні зусилля супротивника зосереджуються на отриманні повного контролю над містом Рубіжне та проведенні наступу у напрямі населеного пункту Лиман. Ворог намагається утримати позиції на правому березі річки Сіверський Донець. Також продовжує підготовку до проведення наступу у напрямках населених пунктів Курахове та Новопавлівка. Противник продовжує обстрілювати позиції ЗСУ, збільшив інтенсивність ведення повітряної розвідки із застосуванням БПЛА.

На Бахмутському напрямку, з метою підготовки до наступу, російські окупанти продовжують артилерійські обстріли позицій ЗСУ у районах населених пунктів Світлодарськ та Троїцьке. Противник провів штурмові дії за напрямками на Оріхове та Тошківку, успіху не мав.

У Маріуполі основні зусилля ворога зосереджуються на блокуванні та спробах знищення українських підрозділів у районі заводу "Азовсталь". Противник продовжив завдавати артилерійських та авіаційних ударів.

На Криворізькому та Миколаївському напрямках ворог активних бойових дій не проводив, обстрілював підрозділи ЗСУ зі ствольної артилерії та мінометів. Здійснює інженерне обладнання передових позицій.

У Чорноморській та Азовській морських зонах корабельні угруповання противника виконують завдання ізоляції районів бойових дій та розвідки. Російські окупанти завдають ракетних ударів по важливих об'єктах інфраструктури України, надають підтримку сухопутним військам на приморському напрямку та блокують цивільне судноплавство.

Генштаб зазначає, що ворог продовжує зазнавати втрат. Противник дезорганізований та деморалізований. За наявною інформацією, військовослужбовцям окремих підрозділів ЗС РФ, які виконують завдання на території України, повідомили про неможливість проведення ротації до кінця терміну проведення так званої "спеціальної операції".

Читайте також: Сенат Чехії визнав військові злочини РФ в Україні геноцидом

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк