08.06.2022, 08:49

Обстановка в Україні та Європі напередодні саміту ЄС

Ольга Станішевська | Всі новини автора
Обстановка та новини в Україні

До позачергового саміту ЄС, початок якого було призначено на 30 травня, політики різних країн підходять із різними точками зору на основні питання: ситуацію в Україні й енергетичному секторі, санкції проти Росії та продовольчу безпеку всього світу. Однією з найчутливіших тем називають можливість конфіскації російських активів, які потрапили під санкції та можуть бути переданими Україні для відновлення економіки.

Особливе занепокоєння в Європі викликає можливість відмови від російських нафти й газу — енергоресурсів, на яких базується істотна частина їхніх економічних систем. Багато запитань виникає в секторі продовольства, у якому виникли проблеми через відсутність постачання з України.

Політики мають діаметрально протилежні погляди на спілкування з російськими колегами. Так, Едгардс Рінкевичс у Латвії та Марко Мігкельсон в Естонії не схвалюють часті телефонні переговори, які ведуть із російським лідером президент Франції Еммануель Макрон і канцлер Німеччини Олаф Шольц. Останніх звинувачують у затягуванні надання військової допомоги Україні й застерігають від довіри обіцянкам росіян, які ті, як відомо з історії, часто не виконують.

В Україні тривають бої

Поки політики готуються до подальших обговорень, новини України повідомляють про активізацію обстрілів, які окупанти здійснюють по населеним пунктам. Було обстріляно Новий Буг, Кривий Ріг, Харків, Авдіївку, Соледар, Миколаїв, сумський, чернігівський та охтирський райони. Бої ведуться на херсонському напрямку.

Триває окупація східних і південних областей України. Жителям окупованих територій український віце-прем'єр-міністр Ірина Верещук радить намагатися виїхати на підконтрольну Україні територію та не приймати російське громадянство.

Унаслідок пошкодження ЛЕП цілковито знеструмлено Краматорськ і прилеглі населені пункти. Через це в шахтах Торецькій і Центральній залишилися під землею та не можуть вийти на поверхню 115 гірників.

Начальник військової адміністрації Кривого Рога О. Вілкул повідомляє про успішну контратаку, здійснену ЗСУ на південь від міста.

Білоруських МНСників готують допомагати армії окупантів

Попри гучні заяви про успіхи «спецоперації», які робить російський уряд, у Білорусії до роботи «за особливих умов» починають готувати рятувальників МНС. За інформацією деяких ЗМІ, найближчими тижнями їм видадуть табельну зброю. Повідомляється, що це нібито треба для боротьби з масовими заворушеннями всередині країни. Водночас джерело інформації не виключає, що озброєні працівники МНС можуть бути задіяними і в завданнях, які вирішує Міністерство оборони країни. Раніше повідомлялося, що серед білоруських військовослужбовців дії армії РФ не знаходять підтримки.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк