30.06.2022, 07:47

ЄСПЛ узяв до розгляду новий позов України проти РФ

ЕСПЧ принял к рассмотрению новый иск Украины против РФ

Європейський суд із прав людини прийняв до розгляду новий позов України проти РФ. Україна звинувачує РФ у порушенні цілої низки прав, зафіксованих у Конвенції про захист прав людини та основних свобод.

Європейський суд з прав людини прийняв новий позов України проти РФ. Опублікувано прес-реліз, в якому йдеться про численні та грубі порушення прав людини, скоєні РФ під час війни на території України, починаючи з 24 лютого 2022 р. Прес-реліз ЄСПЛ від 28 червня ]]>опубліковано ]]>на сайті організації, повідомляє Час Пік.

"Міждержавна справа "Україна проти Росії (X)" (Заява № 11055/22) стосується тверджень уряду України про масові та грубі порушення прав людини, скоєних РФ в ході військових операцій на території України з 24 лютого 2022 року", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що 23 червня 2022 року до Європейського суду з прав людини надійшла заповнена форма заяви у цій справі. Глава ЄСПЛ Роберт Спано передав справу до четвертої секції суду та поінформував про це РФ.

Зараз на розгляді Суду загалом перебувають п'ять міждержавних скарг, які Україна подала проти РФ, а також близько 8500 індивідуальних позовів.

Україна у позові звинувачує владу РФ у порушеннях Європейської конвенції з прав людини у зв'язку із незаконним вторгненням на суверенну територію України. Зокрема, порушення права на життя, заборони тортур, права на свободу та недоторканність, права на повагу до приватного та сімейного життя, права на свободу думки та висловлювання, свободу зборів та асоціацій та право на захист власності.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк