11.07.2022, 21:07

В Україні пропонують запровадити кримінальну відповідальність за ігнорування повітряної тривоги

Марина Началова | Всі новини автора

Народні депутати пропонують внести зміни до Кримінального кодексу України, які передбачають покарання посадових осіб підприємств за ігнорування сигналів повітряної тривоги.

Відповідний законопроект зареєстровано за ]]>№7546]]>, передає Час Пік.

Документом пропонується внести до Кримінального кодексу нову статтю - "Порушення законодавства в області
цивільного захисту, вчинене в умовах воєнного стану".

Передбачається, що порушення вимог законодавчих та інших нормативно-правових актів у сфері цивільного захисту, вчинене посадовою особою підприємства, установи, організації або громадянином - суб'єктом підприємницької діяльності в умовах воєнного стану, якщо це порушення завдало шкоди здоров'ю людей, карається штрафом від 17 до 51 тисячі гривень або виправними роботами терміном до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той же строк.

Те саме діяння, вчинене повторно, або якщо воно спричинило загибель людей або інші тяжкі наслідки, карається позбавленням волі на строк від трьох до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю строком до п'яти років.

Наразі за правопорушення у сфері цивільного захисту встановлено адміністративну відповідальність - штраф до 5100 гривень.

"Можливо у мирний час, таке покарання є достатнім для порушників, проте в умовах війни, коли рашистські нелюди щодня завдають ракетних ударів по мирних населених пунктах України, невиконання вимог законодавства у сфері цивільного захисту призводить до загибелі наших громадян та виглядає як допомога агресору", - йдеться в пояснювальній записці.

Дивіться ще: Ракетний обстріл Харкова: понад 30 людей отримали поранення, фото руйнувань

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: