22.07.2022, 15:58

Чому не варто очікувати на контрнаступ і як діють ЗСУ зараз, - погляд військового аналітика

всу

Не варто зараз чекати контрнаступу з боку української армії по передовим позиціям та найближчим тилам противника. ЗСУ діють по-іншому.

Про це розповів військовий журналіст та аналітик Костянтин Машовець у Facebook, передає Час Пік.

"Розчарую вас... Усього цього ви найближчим часом не побачите... Ніхто нікуди особливо прориватися з боку ЗСУ не буде і навіть не планує... принаймні зараз. А будуть удари... далекобійними та високоточними засобами поразки, досить тривалий час по цілям та об'єктам у тактичному та оперативно-тактичному тилу ворога, а також ведення активної оборони на певних напрямках та ділянках", - вважає Машовець.

За його словами, українське військове командування відійшло від концепції "радянської військової школи" з "ударними угрупованнями" та "концентрацією переважаючих сил" на напрямках "головного удару" і намагається реалізувати на практиці принципи так званої "війни нового типу".

"Цей метод ведення війни не передбачає масованих атак наземних військ у стилі Першої чи Другої світових воєн, пов'язаних з необхідністю завдавати суттєвих втрат у живій силі та ОВТ (озброєння та військова техніка - ред.). Точніше кажучи, передбачає обмежений наземний наступ на кінцевому етапі ... І базується на принципі так званого "поступового розм'якшення" угруповань військ противника, за рахунок переваги в засобах розвідки та вогневої поразки. Головним змістом такого принципу є примус противника до відходу або капітуляції переважно "дистанційним" методом", - пояснив військовий аналітик.

Він зазначив, що західні партнери зараз передають Україні озброєння саме для війни "нового типу".

Зважаючи на переваги противника в силах та засобах, ЗСУ були змушені діяти в рамках Стратегічної оборонної операції і вести активну мобільну, а потім "класичну" оборону на тих принципах, які нав'язало російське командування. Завдяки професіоналізму та мужності ЗСУ війська противника на сьогодні вдалося пригальмувати, але це не означає, як наголошує Машовець, що треба й надалі продовжувати діяти в тому ж стилі, що й росіяни, реалізуючи непродуману контроперацію.

"Навіщо битися головою у браму, коли можна "відкрити фіртку" в ній і спокійно зайти у двір без гучної проломки...? Думаю, що найближчим часом... на одному з операційних напрямків ми побачимо, так би мовити... "пілотну серію" майбутнього українського, так званого "контрнаступу". Але я впевнений, це не буде серія поспіхом підготовлених наземних атак і наступів. Це буде в зовсім іншому стилі та методиці", - додав військовий аналітик.

Читайте також: У війні проти України РФ втратила вже близько 39 тисяч військових: Генштаб ЗСУ

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: